Închide

80% dintre instituții au boicotat Noaptea Muzeelor. De vină, salariile mici

Avatar
Noaptea Muzeelor

Noaptea Muzeelor, ediția 2017. Foto: Rețeaua Națională a Muzeelor din România.

Timp de citire: < 1 minut

Acțiune amplă de protest a angajaților din muzee și biblioteci, care boicotează Noaptea Muzeelor. Aproape 80 la sută dintre instituții au anunțat că nu vor participa la eveniment, pentru a atrage atenția asupra subfinanțării culturii și a salariilor prea mici. Multe dintre muzee au fost însă deschise toată ziua, unele dintre ele au avut chiar intrare gratuită pentru vizitatori. În Capitală, angajați ai muzeelor din toată ţara participă la un marş de protest, nemulțumiți de salarii.

A fost forfotă sâmbătă dimineața în muzeele care și-au deschis porțile gratuit vizitatorilor. Printre ele, și cele care aparțin Complexului Moldova din Iași, care în această noapte își vor închide porțile în semn de protest.

Vizitatorii au fost încântați de ocazie și spun că îi înțeleg pe muzeografi și chiar îi susțin, potrivit TVR Info.

Angajații din muzeele subordonate ministerului Culturii sunt nemulțumiți de salariile mici și de diferențele uriașe față de salariile pentru aceleași posturi din muzeele aflate în subordinea Ministerului Educației. Ei mai cer deblocarea posturilor vacante și alocarea unui procent de 0.9 din PIB sectorului cultural.

A fost plin de vizitatori și la Muzeul de Istorie și Arheologie din Constanța. Cu atât mai mult cu cât sunt zilele orașului, iar intrarea a fost liberă. La sfârșitul zilei, însă, porțile muzeului se vor închide.

La Noaptea Muzeelor participă totuși o serie de muzee – este vorba de cele aflate în subordinea Ministerului Educației, primăriilor sau altor instituții de stat sau private.

scroll to top