95.000 de locuitori din judeţul Sibiu vor avea acces la apă şi canalizare
Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a semnat la Mediaș, în prezența vicepremierului Raluca Turcan, documentele pentru implementarea proiectului de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în regiunile Mediaș, Agnita și Dumbrăveni din județul Sibiu. Proiectul, cu o valoare de 122 milioane euro, va fi finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare. 95.265 locuitori vor beneficia de servicii de apă și canalizare ca urmare a implementării acestuia, conform unei informări de presă a ministerului.
„Mă bucur să fiu alături de dumneavoastră cu ocazia aniversării a 753 de ani de atestare a orașului Mediaș, cu prilejul oficializării acestui proiect de o deosebită importanță pentru cetățeni. Este încă un pas pe care orașul dumneavoastră îl face pentru a deveni un pol de dezvoltare în județul Sibiu. Acest fapt se datorează bunei colaborări dintre autoritățile locale și cele centrale, așa cum este normal, de altfel, pentru a putea construi și implementa proiecte de anvergură în beneficiul real al locuitorilor”, a precizat ministrul Marcel Boloș.
Ministrul Fondurilor Europene a adăugat că în primele 6 luni ale mandatului său, România a reușit să absorbe 2 miliarde euro, ceea ce înseamnă 6,5% din totalul celor 31 miliarde. De asemenea, a anunțat că în viitoarea perioadă de programare autoritățile publice locale vor beneficia de 13 miliarde de euro datorită descentralizării.
„Acesta este un obiectiv prioritar pentru dezvoltarea județului și este parte importantă a unui mare program de investiții deblocat de Guvernul Orban la momentul preluării guvernării. Ceea ce am realizat astăzi la Mediaș cu ministrul Fondurilor Europene reprezintă cea mai bună dovadă a ceea ce înseamnă ca un guvern să se concentreze pe marile proiecte de investiții. Fondurile europene reprezintă o resursă importantă alternativă de finanțare pentru dezvoltarea României. Noi suntem determinați să o folosim la maximum în actualul, dar și în următorul exercițiu financiar multianual. Pregătim deja axele de finanțare pe care se va concentra absorbția fondurilor europene între 2021-2027”, a declarat vicepremierul Raluca Turcan.
S.C. Apa Târnavei Mari S.A. va implementa proiectul în 18 Unități Administrativ Teritoriale (UAT-uri) din județul Sibiu: Mediaș, Târnava, Copşa Mică, Axente Sever, Valea Viilor, Dârlos, Blăjel, Brateiu, Șeica Mare, Biertan, Aţel, Dumbrăveni, Hoghilag, Alma, Arpașu de Jos, Agnita, Bârghiș, Alţâna.
Datorită implementării proiectului se va realiza un grad de conectare cu apă de 75,44% a regiunii (din care 61,14%% conformă cu Directiva 98/83/EC, la 98,51%) și 76,5% cu apă uzată (din care 69,1% conformă cu Directiva 91/271/CEE, la 98,3%). Vor fi create locuri de muncă în zonă în timpul implementării și al exploatării proiectului. Cel mai mare beneficiu va fi creșterea calității vieții populației pentru sănătatea și confortul său.