A fost semnat unul dintre cele mai mari contracte militare ale SUA: peste 10 mld. de dolari


Autor:    -  
F 22 Raptor
Sursa foto: Airman 1st Class Emily Smallwood / U.S. Air Force / Defense News.

Timp de citire: 2 minute

Forțele aeriene ale Statelor Unite au anunțat finalizarea procedurilor privind acordarea către gigantul american Lockheed Martin a unui contract în valoare totală de 10,9 miliarde de dolari, în vederea programului de modernizare a avioanelor de luptă F-22 Raptor, aflate în dotarea armatei americane, anunță publicația Defense News.

Uriașul acord nu prevede un termen sau cantități precise de livrare, fiind parte a programului ARES – Advanced Raptor Enhancement and Sustainment – , urmând să acopere o perioadă de până la 10 ani în care Lockheed Martin va susține, din punct de vedere logistic, procesul de modernizare a avioanelor F-22 Raptor.

Potrivit unui anunț al Departamentului de Apărare, contractul va acoperi o gamă largă de servicii, printre care actualizări, îmbunătățiri și remedieri ale avioanelor Raptor. Lockheed va oferi, de asemenea, servicii de logistică și de achiziție a kit-urilor hardware de modernizare ale aparatelor de zbor.

Dacă toate opțiunile contractuale vor fi exercitate, Pentagonul se așteaptă ca lucrările să fie terminate înainte de 31 octombrie 2031. Lucrările se vor desfășura în Fort Worth, Texas.

Contractul a fost atribuit prin negociere directă către Lockheed Martin, compania care a și construit avionul F-22 Raptor.

Până la finalizarea procesului de modernizare a avioanelor F-22 sub egida programului ARES, aeronavele ar putea ajunge aproape de sfârșitul duratei lor de exploatare.

Șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, generalul Charles ”CQ” Brown, declarase în luna mai că Forțele Aeriene intenționează să retragă în hangare aparatele F-22, ca parte a unui efort mai amplu de reducere a efectivelor de avioane de vânătoare.

Lt.-Gen. Clinton Hinote, adjunctul șefului Forțelor Aeriene pentru probleme de strategie, integrare și înzestrare, declarase, într-un interviu pentru Defense News, publicat tot în luna mai, că serviciul intenționează să folosească F-22 Raptor ca ”avion-punte”, până când programul Next Generation Air Dominance va putea ajunge în faza de implementare.

Hinote a remarcat că până în anii 2030, Raptor va avea patru decenii de exploatare, intrând pentru prima dată în dotarea Forțelor Aeriene în 1991.

”Nu va mai putea fi instrumentul potrivit pentru misiunile viitoare, mai ales când vorbim despre apărarea prietenilor noștri precum Taiwanul, Japonia sau Filipinele, împotriva unor amenințări chinezești în continuă escaladare”, spunea Hinote în luna mai.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!