Închide

A transformat 1000 de dolari într-un miliard de dolari. Ce lasă în urmă co-fondatorul Subway?

Avatar
Peter Buck

Foto: Business Insider

Timp de citire: 2 minute

Cofondatorul Subway, Peter Buck, care și-a transformat investiția inițială de 1.000 de dolari în peste un miliard de dolari, a murit la vârsta de 90 de ani, a confirmat compania citată de CNN.

Cu peste 40.000 de locații în întreaga lume, Subway este astăzi cel mai mare lanț de sandvișuri din lume. Buck, ultimul fondator supraviețuitor al companiei, a lăsat o avere netă de 1,7 miliarde de dolari, potrivit Forbes.

“Suntem profund întristați de moartea unuia dintre fondatorii Subway, Dr. Peter Buck. El a fost un exemplu strălucit de lider dedicat și practic și un membru integrant al familiei Subway”,

a declarat John Chidsey, CEO al Subway, într-un comunicat.

În 1965, Buck i-a dat prietenului său de familie, Fred DeLuca, ideea de a deschide un magazin de sandvișuri pentru a-l ajuta pe proaspătul student de atunci să câștige bani pentru facultate. Buck, care era fizician nuclear, a oferit o investiție inițială de 1.000 de dolari, iar “Pete’s Super Submarines” s-a deschis în Bridgeport, Connecticut.

Până în 1974, cei doi dețineau și operau 16 magazine în Connecticut și apoi au început să le dea în franciză. Potrivit firmei de cercetare și consultanță în domeniul serviciilor alimentare Technomic, vânzările în locațiile Subway din SUA au scăzut în ultimii ani. Pe fondul concurenței din partea altor companii de fast-food, vânzările la nivel de sistem la locațiile Subway din SUA au scăzut la 8,3 miliarde de dolari în 2020, față de 12,3 miliarde de dolari în 2013, cel mai bun an din ultimii 15, potrivit analizei Technomic.

Atunci când Subway a devenit celebru în anii ’70 și ’80, a “deținut” personalizarea, a declarat Robert Byrne, director de analiză a consumatorilor și a industriei la Technomic, ceea ce înseamnă că toți clienții puteau alege ceea ce doreau în timp real. Acum, clienții își pot construi singuri burritos, salate, sandvișuri sau boluri, ceea ce face ca în acest spațiu să existe o concurență acerbă. Pe măsură ce tot mai multe restaurante oferă opțiuni personalizate, “vrem să continuăm să… dominăm acest spațiu”, a declarat Chidsey la începutul acestui an.

scroll to top