Închide

Abia la mijlocul verii, Tokyo a depășit deja recordul numărului de zile caniculare dintr-un an

Avatar
Orange fire

Fotografie de Pixabay pe Pexels

Timp de citire: < 1 minut

Valurile succesive de caniculă din vara acestui an nu fac ravagii doar în Europa. Capitala Japoniei, Tokyo, a doborât deja recordul numărului anual de zile caniculare înregistrate într-un an, deși în emisfera nordică abia am trecut cu puțin de mijlocul verii astronomice.

Temperaturile au ajuns la cel puțin 35 de grade Celsius – criteriul definitoriu al unei zile caniculare în terminologia meteorologică – pentru a 14-a oară în acest an, fapt care reprezintă un nou record absolut al măsurătorilor, doborând recordurile anuale anterioare de 13 astfel de zile, raportate în anii 1995 și 2010, potrivit unui oficial al Agenției de Meteorologie din Japonia, citat de Bloomberg.

Canicula uneia dintre cele mai toride veri din istorie afectează țările din întreaga lume, punând la mare presiune rețelele energetice și provocând moarte și suferință, în special în țările în curs de dezvoltare.

În Europa, creșterea temperaturilor din Europa seacă ​​râurile și obligă autoritățile naționale să impună norme restrictive asupra utilizării aerului condiționat, în timp ce în zone extinse din țări precum Pakistan, India sau Bangladesh oamenii trebuie să facă față căldurii dogoritoare, pe fondul întreruperilor zilnice ale alimentării cu electricitate, din cauza creșterii severe a prețurilor combustibililor fosili.

Temperaturile ridicate înregistrate în acest an la Tokyo au împins orașul în pragul unor pene masive de curent, determinând guvernul japonez să elaboreze un set de norme și indicații pentru locuitori și companii, în așa fel încât aceștia să facă mai mult pentru economisirea energiei. Mai mult, unele utilități au anunțat că ofere chiar recompense pentru cetățenii care își reduc consumul.

scroll to top