Academia de Management al Ospitalităţii Oradea, inaugurată de ambasadorul Elveţiei în România
Primul centru de învăţământ vocaţional în ospitalitate, Academia de Management al Ospitalităţii Oradea, înfiinţat în România de winsedswiss education group sub licenţa celebrei Şcoli hoteliere din Lausanne (VET by EHL), a fost inaugurat sâmbătă, în prezenţa ambasadorului Confederaţiei Elveţiene în România, Arthur Mattli, a unor demnitari, oficialităţi centrale şi locale şi a studenţilor înscrişi în prima generaţie, conform informațiilor Agerpres.
“Este un moment foarte important când se deschide această academie de ospitalitate aici, în Oradea, sub auspiciile uneia dintre cele mai bune şcoli din Elveţia. Pentru mine este foarte importantă formula învăţământului profesional, cu acea legătură dintre formare şi industrie. Studentul care este format aici va primi o cantitate de informaţii şi competenţe care îl vor ajuta să lucreze imediat în industria ospitalităţii oriunde în lume. România are trei sectoare majore ale turismului: ecoturismul, acvaturismul şi turismul de afaceri. Dacă le privim îndeaproape vedem că este un potenţial enorm de creştere în toate cele trei sectoare. România are în jur de 1.800 de hoteluri şi are un potenţial mult mai mare. Prin comparaţie, în Elveţia noi avem 4.735 de hoteluri şi tipuri de cazare, dar avem doar jumătate din populaţia României. Ceea ce demonstrează că România, ca destinaţie turistică, are un potenţial de creştere foarte mare. Iar sistemul educaţional trebuie să se adapteze la acest potenţial, pentru a demonstra că putem oferi cea mai bună formare în acest domeniu”, a declarat, sâmbătă, pentru AGERPRES, ambasadorul Arthur Mattli.
Intitulată Oradea Hospitality Management Academy (OHMA), şcoala va pregăti începând din acest an 20 de cursanţi, persoane cu vârsta cuprinsă între 16 şi 45 de ani, provenind din mai multe oraşe ale ţării, înscrişi în două programe – Culinary şi Hotel Administration – care se vor pregăti pentru a deveni viitori experţi în administrare hotelieră şi alimentaţie publică. Cursurile se vor ţine în limba engleză, dar, potrivit coordonatorului VET by EHL în România şi al şcolii OHMA, Ruxandra Balica, studenţii vor putea să-şi perfecţioneze studiul limbii engleze şi să primească un certificat de la British Council.
“Deschiderea OHMA este un moment de extremă importanţă pentru noi. Este primul pas. Un pas mic pentru Oradea sau pentru România, dar unul teribil de mare pentru noi pentru că am demonstrat că se poate. În plină pandemie, să deschizi o şcoală şi să ai 20 de tineri pasionaţi care abia aşteaptă să înceapă cursurile – nu poate fi nimic mai frumos. Vor urma Braşov, Bucureşti, Cluj”, a declarat, pentru AGERPRES, Ray F. Iunius, formator în cadrul şcolii elveţiene şi, totodată, director general al Winsedswiss Education Group (WEG), firma care, alături de Primăria Oradea, a înfiinţat OHMA.
Clădirea în care va funcţiona OHMA, un spaţiu de circa 600 de metri pătraţi, se află în campusul Colegiului economic “Partenie Cosma”, din Oradea, fiind reamenajată şi dotată modern, şi cuprinde un restaurant, o sală de curs, două laboratoare de gastronomie – unul pe patiserie, pizzerie, brutărie şi unul pe bucătărie generală.
“Asocierea cu OHMA înseamnă, pentru noi, a ridica ştacheta pentru serviciile educaţionale oferite în cadrul colegiului şi o mare oportunitate pentru a aduce aceste servicii la standarde europene. Colegiul economic ‘Partenie Cosma’ a reprezentat, de-a lungul anilor, cea mai importantă şcoală de profil economic din judeţ, iar după 1990, şi-a diversificat oferta educaţională şi pentru industria HoReCa, cu specializare turism şi alimentaţie publică. Baza materială şi campusul său şcolar, precum şi relaţiile şi cu alte şcoli din Europa, prin proiectele Erasmus, ne pot îngădui să spunem că suntem într-adevăr o şcoală de nivel european”, a declarat, pentru AGERPRES, directorul Colegiului economic, Daniel Negrean.
Inaugurarea oficială a avut în program scurte discursuri susţinute de secretarul de stat în Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri – Direcţia Generală Turism, Răzvan Pîrjol, viceprimarul municipiului Oradea, Florin Birta, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România, Călin Ile, mesaje video ale fondatorilor winsedswiss.
OHMA va pregăti viitori angajaţi din industria ospitalităţii, pe patru programe de formare: culinar, servicii, recepţie şi cazare, respectiv administrare hotelieră. Fiecare program are trei module independente (începător, mediu şi avansat), de câte şase luni fiecare, iar profesorii vor fi specialişti din domeniul respectiv, acreditaţi de instituţia de învăţământ de la Lausanne. Fiecare modul cuprinde trei luni de teorie şi aplicaţii şi trei luni de practică, într-un hotel/restaurant partener. Prin parteneriat cu Primăria Oradea, preţurile pornesc de la 1200 de euro, pentru trei module poate ajunge la 5900 de euro. Absolvenţii OHMA vor primi diplome de calificare nivel 4 şi 5, recunoscute de Ministerul Educaţiei şi Cercetării.