Acţionarii provoacă Nestlé să crească vânzările de alimente sănătoase

,
Autor:    -  
Nestle

Timp de citire: 3 minute

O parte din acționari Nestlé, coordonată de grupul de investiții responsabil ShareAction, a depus o rezoluție prin care provoacă gigantul alimentar să își „îmbunătățească în mod dramatic” vânzările de produse alimentare sănătoase, potrivit Food Bev.

Acționarii îndeamnă Nestlé să stabilească un obiectiv de creștere a ponderii vânzărilor sale din produse mai sănătoase, pe fondul preocupărilor cu privire la riscurile de reglementare, reputaționale și juridice cu care se confruntă compania, precum și implicațiile asupra sănătății publice „asociate cu o dependență excesivă de produse mai puțin sănătoase”.

Investitorii cu active gestionate de 1,68 trilioane de dolari, inclusiv Managementul Juridic și General al Investițiilor (LGIM), Candriam și La Francaise Asset Management, susțin rezoluția, care va fi votată la Adunarea Generală Anuală a Nestlé din 18 aprilie.

Catherine Howarth, director executiv la ShareAction, a declarat: „Nestlé este cea mai mare companie alimentară din lume și are o influență enormă asupra dietei și vieții a miliarde de oameni prin produsele pe care le face, ne face publicitate și ni le vinde”.

Ea a adăugat: „Întrucât Nestlé nu a reușit în mod constant să stabilească modul în care își va schimba echilibrul vânzărilor către opțiuni alimentare mai sănătoase, investitorii îngrijorați nu au avut altă opțiune decât să prezinte o rezoluție la AGA a companiei din aprilie. Orice îndepărtare de la vânzarea de produse nesănătoase de către Nestlé va sprijini inevitabil comunități mai sănătoase din întreaga lume și, pe termen lung, va ajuta și economiile.”

Într-un comunicat de presă, Howarth a spus că trei sferturi din vânzările globale ale Nestlé sunt „produse nesănătoase care conțin niveluri ridicate de sare, zahăr și grăsimi”. Nestlé a contestat acest lucru atunci când a fost abordată de FoodBev pentru comentarii.

„Nestlé a fost prima companie de produse alimentare și băuturi care a oferit transparență cu privire la valoarea nutrițională a întregului său portofoliu față de un model de profilare a nutrienților aprobat de guvern. Acest lucru a demonstrat că oferim o gamă diversă de produse care nu se bazează pe opțiuni indulgente sau mai puțin nutritive. Afirmația că trei sferturi din vânzările noastre provin din produse nesănătoase este greșită: în primul an de raportare, produsele nutritive și specializate de nutriție au trecut de la 57% la 59% din vânzările totale (minus îngrijirea animalelor de companie). Sau privit altfel, 50% din vânzările noastre provin acum din cafea, îngrijirea animalelor de companie și produsele Nestlé Health Science, față de 30% în urmă cu un deceniu. De asemenea, nu suntem de acord cu faptul că ar trebui excluse produse precum cafeaua simplă sau vitaminele, mineralele și suplimentele. Acestea fac parte din portofoliul nostru și sunt consumate de oameni în fiecare zi.”

Anul trecut, Nestlé și-a publicat raportul de sustenabilitate 2023, în care și-a stabilit un obiectiv pentru 2030 de a crește vânzările de produse mai nutritive. Cu toate acestea, ShareAction a acuzat compania multinațională elvețiană că are o „abordare greșită”.

Maria Larsson Ortino, senior global ESG manager la LGIM, a comentat: „După ținta de sănătate a Nestlé anunțată anul trecut, am remarcat public că am fost dezamăgiți de faptul că compania nu a profitat de oportunitatea pentru a stabili un obiectiv specific, măsurabil și proporțional pentru a crește vânzările de la produse care îndeplinesc praguri sănătoase”.

„De la publicarea obiectivului, am avut angajamente suplimentare cu Nestlé, dar considerăm că dialogul a ajuns într-un impas. Prin urmare, am considerat că următorul pas adecvat este depunerea în comun a acestei propuneri a acționarilor. Vrem să aducem la noi companiei și sectorului alimentar și al băuturilor în ansamblu, importanța pe care o acordăm nutriției.”

Nestlé a spus că, deși recunoaște perspectiva ShareAction, compania nu este de acord cu ideea de a restricționa creșterea în anumite zone ale portofoliului său. Acesta a susținut că punerea în aplicare a unui obiectiv proporțional ar necesita slăbirea unor segmente valoroase ale portofoliului său, care ar putea aduce beneficii concurenților fără a contribui la obiectivele de sănătate publică.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!