Aderarea Georgiei la Uniunea Europeană a fost suspendată deoarece țara „a regresat”
Este puțin probabil ca, în viitorul apropiat, Comisia Europeană să recomande deschiderea negocierilor de aderare cu Georgia, după cum reiese dintr-un raport pe această temă publicat miercuri, potrivit Politico.
Documentul este un alt cui bătut în sicriul aspirațiilor Georgiei de a adera la Uniunea Europeană, speranțe care au fost puternic afectate în weekend, când partidul anti-occidental Visul Georgian a obținut 54% din voturi în cadrul unor alegeri contestate, marcate de violențe la secțiile de votare.
„Din cauza acțiunilor întreprinse de guvernul georgian, liderii UE au oprit procesul de acces al Georgiei”,
a declarat miercuri ambasadorul UE în Georgia, Pawel Herczynski, în timp ce UE își publica raportul final privind extinderea.
„Rămâne în așteptare atât timp cât Georgia continuă să se îndepărteze de Uniunea Europeană, de valorile și precedentele noastre”,
a declarat Herczynski, amintind de regresul Georgiei în combaterea dezinformării și polarizării și în protejarea drepturilor omului.
„În acest an, Georgia a mers înapoi”.
În 2023, Comisia Europeană a recomandat acordarea statutului de țară candidată Georgiei cu condiția ca aceasta să abordeze reforme în nouă domenii, inclusiv cele pe care Herczynski le-a criticat pentru progresele slabe.
Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a subliniat că observatorii independenți nu au declarat alegerile parlamentare din Georgia
„libere și corecte”
și că autoritățile georgiene au îndepărtat țara
„de Uniunea Europeană, de valorile și principiile sale”.
Respingând precondițiile impuse de UE pentru aderarea ulterioară a Georgiei la blocul comunitar, Visul Georgian a accentuat polarizarea politică din țară și și-a bazat campania electorală pe promisiunea de a interzice practic toate partidele de opoziție.
De asemenea, a adoptat legi controversate despre care se crede că au fost împrumutate din manualul Rusiei: o lege privind „agenții străini”, preconizată a fi instrumentală în reducerea la tăcere a criticilor guvernului, și o lege privind „propaganda anti-LGBT”, care a interzis căsătoriile între persoane de același sex, adopția de către cuplurile de același sex, îngrijirile medicale în vederea afirmării genului și schimbarea genului pe documentele de identitate.
În ciuda condamnării internaționale și a avertismentelor oficialilor UE cu privire la oprirea procesului de aderare, Visul Georgian a continuat să afirme că se angajează să aducă Georgia în UE. În campania sa electorală, partidul de guvernământ a promis că Georgia va adera la blocul comunitar, dar
„în propriile condiții”.