Adevărat sau fals | Automobilele electrice sunt prietenoase cu mediul. Așa o fi?
Mulți spun că mașinile electrice sunt complet ecologice și prietenoase cu mediul. Acestea par o soluție pentru combaterea schimbărilor climatice, având oficial zero emisii nocive.
Deci, trebuie să ne întrebam dacă se justifică să folosim un asemenea autovehicul, pentru a proteja planeta și a folosi energia verde.
Au cu adevărat zero emisii mașinile electrice?
Mașinile cu motoare pe bază de combustie internă și mașinile electrice diferă prin procesul de transformare a energiei înmagazinate în energie cinetică.
Cu toate că au și energie stocată chimic, mașinile electrice o eliberează electrochimic, fară ardere, datorită bateriilor pe bază de litiu.
Nu este ars un combustibil și, deci nu se produce poluarea aerului prin CO2. Mașinile electrice sunt adesea mai eficiente decât mașinile ce utilizează combustibili fosili, din punctul de vedere al consumului de energie și al costurilor de încărcare.
Este ecologică fabricarea unei maşini electrice?
Ciclul de realizare a unei mașini începe cu materiile prime extrase, rafinate, transportate și fabricate în componente, care vor fi asamblate pentru a produce autovehiculul. Procesul este aproape același la mașinile convenționale și la cele electrice.
Dar, la sfârșitul procesului de fabricație, mașinile electrice generează mai multe emisii de carbon, deoarece stochează energie în baterii mari, care au impact mare asupra mediului.
Bateriile sunt fabricate din materiale rare, precum litiu, nichel, cobalt sau grafit, care se găsesc în pământ și depind de activitățile miniere cu procese foarte nocive. De aceea, teoria conform căreia mașinile electrice sunt mai prietenoase cu mediul este discutabilă.
Pentru a produce o tonă de materiale rare, se produc 75 de tone de deşeuri acide, nu întotdeauna manevrate corect, și o tonă de reziduuri radioactive, conform TVR Info.
Se estimează că avem rezerve suficiente de litiu pentru următorii 185 de ani, chiar dacă piața mașinilor electrice se triplează.
Cobaltul, grafitul și nichelul se găsesc în abundenţă, iar cererea pentru anii următori nu va afecta rezervele planetei. Deși nu vom întâmpina o criză din acest punct de vedere, să nu uităm de impactul negativ asupra mediului, din cauza extracției materialelor.
Energia folosită pentru a produce bateriile mașinilor electrice este responsabilă pentru aproape jumătate din impactul lor asupra mediului.
Anvelopele din petrol creează particule de poluare prin uzare
Impactul bateriilor pe bază de litiu este remediat în decurs de aproximativ doi ani. De aceea, folosirea unei mașini electrice este o alternativă ecologica mai bună decât a mașinilor pe bază de benzină/motorină.
Mașinile electrice folosesc anvelope din petrol, care creează particule de poluare prin uzare.
Expunerea la aceste toxine „poate crește riscul apariției unor probleme de sănătate precum boli de inimă, astm și greutate mică la naștere”, potrivit Departamentului de Sănătate din New York, care a remarcat că poluarea de la mașini poate parcurge distanțe lungi de la sursă și provoacă probleme de sănătate la niveluri nesănătoase.