Închide

Ce va face Adidas cu produsele Yeezy, după ruperea colaborării cu rapperul american Ye?

Avatar
shoes, yeezy, boost

Fotografie de andreimihaiducu pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Noul director executiv al Adidas AG, Bjorn Gulden, se gândește la ideea de a vinde produsele Yeezy și de a dona profitul în scopuri caritabile, în încercarea de a compensa o parte din uriașa lovitură financiară cauzată de prăbușirea alianței cu rapperul Ye, potrivit Bloomberg.

Ultimele produse Yeezy, dintre care unele au ajuns abia recent în depozitele Adidas, au o valoare de vânzare cu amănuntul de 1,2 miliarde de euro (1,3 miliarde de dolari), ceea ce arată succesul imens al parteneriatului.

Gulden a exclus alte opțiuni, cum ar fi arderea lor, oferirea lor gratuită în țări precum Turcia și Siria sau schimbarea mărcii. El a vorbit în prima sa conferință de presă de la preluarea mărcii germane de adidași, după înlăturarea fostului director general Kasper Rorsted.

“Sunt atât de mulți oameni care sunt interesați de acest lucru din diferite comunități din întreaga lume”, a spus el. “Sunt implicat în acest lucru doar de șapte săptămâni și nu mă simt calificat să iau o decizie pe baza faptelor pe care le am”.

Adidas a tăiat legăturile cu Ye, cunoscut anterior sub numele de Kanye West, în octombrie, după ce acesta a lansat o serie de retorici pline de ură și antisemite.

Rezolvarea urmărilor liniei este cea mai mare provocare pentru Gulden. După ce a pus capăt înțelegerii, Adidas a decis să accepte în continuare livrări de echipament Yeezy de la furnizorii care lucrau deja la el. Toate produsele Yeezy au ajuns recent în depozitele Adidas, iar faptul că pantofii sunt împrăștiați în toată lumea complică și problema, a declarat Gulden.

Industria încălțămintei suferă deja de un exces de produse nevândute în general.

Ye va trebui să fie plătit dacă stocul este vândut, conform acordului de redevențe, a declarat directorul general. Probabil că Adidas nu va câștiga nimic, deși ar putea recupera o parte din costurile sale, care se ridică la aproximativ 500 de milioane de euro.

Fără rebranding

O altă opțiune ar fi reciclarea unor produse în alte materiale, cum ar fi terenurile de fotbal. Gulden a respins posibilitatea ca Adidas să îndepărteze eticheta sau cusăturile Yeezy de pe produse și apoi să le pună în vânzare.

“Încercarea de a ascunde ceea ce este nu este foarte onestă”, a spus el. “Aceasta nu este o opțiune”.

Norvegianul, care a devenit CEO în ianuarie, a spus că nu poate stabili un termen limită pentru o decizie. În raportul său anual publicat miercuri, Adidas a declarat că există doar 15% până la 30% șanse ca firma să găsească o modalitate de a vinde produsele Yeezy rămase.

Adidas știe că, indiferent de decizia pe care o va lua, va supăra unele grupuri, dar speră să forjeze un plan care să mulțumească majoritatea oamenilor, a declarat directorul financiar Harm Ohlmeyer într-un interviu.

Gulden a declarat că firma nu este în discuții cu nimeni pentru a vinde produsele.

“Stocul este acolo, nu fuge”, a spus el. “Nu ar trebui să luăm o decizie doar pentru a mulțumi pe cineva. Ar trebui să luăm o decizie atunci când consecințele acelei decizii sunt cele mai pozitive pe care le putem face.”

scroll to top