Închide

Adrian Vasilescu, BNR: “Să dea Dumnezeu să nu crească IRCC mai mult ca inflația!”

Avatar
Vasilescu Bnr

Foto: stirileprotv.ro

Timp de citire: 2 minute

Adrian Vasilescu, consilier BNRR, a explicat că IRCC va continua să crească dacă va crește inflația. „Să dea Dumnezeu să nu crească mai mult decât ROBOR”, a spus el, marți, la B1 TV.

IRCC este indicele de referință folosit în calcularea ratelor creditelor cu dobânzi variabile. El se determină la finalul oricărui trimestru, ca o medie aritmetică a valorilor zilnice din intervalul de timp luat în considerare. Rezultatul este apoi aplicat pentru întreg trimestrul următor.

„Așa cum de la Banca Națională foarte multe voci au tratat și eu dezvoltat această temă, eu însumi cred că am vorbit de peste 20 de ori, explicând că dacă există posibilitatea să treci de la ROBOR la IRCC, fă-o numai dacă și numai dacă e absolut nevoie, dacă sunt momente grele în viața unei familii care are credit, să nu se repeadă”, a declarat Adrian Vasilescu.

„Am subliniat de foarte multe ori, prin viu grai și prin scris, că cine trece de la ROBOR la IRCC o poate face o singură dată, nu se mai întoarce. Acum sunt mulți, am văzut și eu, sunt mulți care au făcut asta, să ne rugăm la Dumnezeu să nu se ridice IRCC, în dinamica lui pe care o vedem cu toții, să nu se ridice peste ROBOR, că atunci chiar vor regreta”, a adăugat consilierul BNR.

El spune că s-a ajuns aici „prin lege”.

„Am ajuns prin lege. ROBOR era un indicator care își vedea de treaba lui, în sistemul bancar, era rata dobânzii la care băncile, în sistemul interbancar, se împrumută între ele. Cum a ajuns ROBOR să intre în formula creditelor și în formula dobânzii la credite – printr-o lege. Au fost dezbateri în piața publică, când au fost dezbateri în Parlament, s-a ajuns la concluzia că trebuie schimbat sistemul de dobândă la creditele de consum și la creditele ipotecare. În 2010, s-a și făcut asta, s-a făcut printr-una, îmi permit să spun asta, printr-una din cele mai proaste legi care s-au dat în România vreodată”, a mai spus Adrian Vasilescu.

Întrebat dacă estimează că IRCC va mai crește în perioada următoare, Adrian Vasilescu a confirmat:

„Sigur că va mai crește dacă crește inflația. Eu am și spus, să dea Dumnezeu să nu crească mai mult decât ROBOR”, a conchis bancherul.

scroll to top