Închide

Aeroporturile din România unde pasagerii vor scăpa de regula sticluțelor de 100 ml

Avatar
266031828 4465092500286567 5354908778473350647 N

foto: Facebook / Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj

Timp de citire: 2 minute

Mai multe aeroporturi din Europa se pregătesc de introducerea scannerelor performante prin care se va scăpa de regula sticlelor de 100 ml. Acestea există și în câteva aeroporturi din România, la Cluj-Napoca, Craiova și Timișoara. În București sistemul va ajunge abia la finalul anului.

Pasagerii vor putea avea o sticlă cu băutură în bagajul de mână

Scannerele costă 18 milioane de euro și vor schimba regulile de control de pe aeroporturile din Băneasa și Otopeni, conform observatornews.ro.

Astfel, pasagerii vor putea avea în bagajul de mână și o sticlă cu băutură de acasă, pe lângă celelalte sticluțe cu lichide, dar acest lucru se va întâmpla abia la finalul acestui an. Scannerele vor detecta toate obiectele din bagaj și le vor scana tridimensional.

Aeroporturile de la Cluj-Napoca, Timișoara și Craiova au deja aceste scannere și vor mai fi instalate în Sibiu și Iași. Aparatele vor ajuta și la reducerea timpului de așteptare de la controlul de securitate.

“Compania Aeroporturi Bucureşti operează numai cu fonduri proprii, nu cu fonduri de la bugetul de stat, acesta este unul dintre motivele pentru care prima licitaţie până la urmă a fost închisă, a trebuit oprită pe perioada pandemiei”, a declarat Valentin Iordache, purtător de cuvânt CNAB.

400 de pasageri verificați pe oră, la Cluj

La Cluj, cele șase scannerele verifică 400 de pasageri pe oră, de patru ori mai mulți decât cele vechi. Până la finalul lunii martie se vor mai instala încă trei.

“Au costat aproximativ 16 milioane de lei. 98% a fost asigurat din fonduri europene şi bugetul de stat, Aeroportul a plătit doar 2%. Pe lângă procedura de licitaţie şi termenul de livrare este destul de mare pentru aceste echipamente”, spune David Ciceo, director aeroportul Cluj.

Pe lângă cele şase scannere performante utilizate deja la Cluj, alte trei aşteaptă să fie instalate până la finalul lunii martie, când lucrările de extindere ale terminalului vor fi încheiate. Şi acestea utilizează tomografia computerizată pentru a analiza interiorul bagajelor şi generează imagini 3D de înaltă fidelitate.

Regula de 100 de mililitri a fost introdusă în anul 2006, după ce Poliţia din Marea Britanie a depistat un complot – terorişti care se pregăteau să detoneze explozibil lichid ascuns în sticle de băuturi răcoritoare. Legislaţia europeană s-a modificat odată cu tehnologia, aşa că multe aeroporturi internaţionale folosesc acum scannerele 3D minune. Printre ele, Durham, Amsterdam Schipol şi Roma Fiumicino.

scroll to top