Închide

AFM, acționată în judecată de românii respinși în cadrul programului „Casa Verde Fotovoltaice”

Avatar
solar panel array, roof, home

Fotografie de 272447 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) este dată în judecată de românii cărora le-a respins, în mod abuziv, accesul la finanţarea de 20.000 de lei din cadrul programului „Casa Verde Fotovoltaice”.

Ultimul proces a fost înregistrat la data de 3 februarie 2021, la Curtea de Apel Galaţi. 45 de persoane fizice cer în instanţă „anularea actului administrativ privind decizia de respingere a cererilor de finanţare nerambursabil pentru programul Casa Verde Fotovoltaice”. Primul termen de judecată nu a fost încă stabilit, potrivit Adevărul.

Procesul a fost iniţiat după ce noul ministru al Mediului a anunţat modificarea programului „făcut cu intenţii bune, dar implementat deficitar”, dar şi începerea plăţilor către cei peste 12.000 de români admişi în program.

În vara anului trecut, Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile (PATRES) a făcut un un apel urgent la Prim-ministrul României, Dl Ludovic Orban și Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Dl Costel Alexe: “NU lăsați Programul Casa Verde – Panouri Fotovoltaice să se transforme într-un fiasco!

Ne exprimăm îngrijorarea și nemulțumirea față de modul incalificabil în care Administrația Fondului pentru Mediu gestionează un program national, mult așteptat, dovadă fiind interesul maxim al românilor. Decizia AFM de a respinge mai mult de jumătate dintre dosarele depuse, cu prezentarea unor motive care, în cele mai multe cazuri, nu sunt rezonabile și imputabile cetățenilor, este contestată vehement de mii de români care se consideră nedreptățiți și vor depune contestații, mulți dintre ei deciși să își caute inclusiv dreptatea în Instanță.

 

Am parcurs listele publicate de AFM și situația se prezintă astfel: dosare declarate admise – 12.718, dosare declarate respinse – 13.337. Un număr suprinzător și inexplicabil de mare de dosare care nu se califică pentru finanțare. Se invocă, într-un comunicat al AFM, că principalele motive de respingere a solicitărilor au fost generate de informațiile și dosarele incomplete încărcate de către instalatori sau care conțineau documente expirate și/sau erori.

 

Dorim, pe această cale, să semnalăm aspecte care ne îndreptățesc să ne adresăm Dlui Ludovic Orban, Prim-ministru, să intervină pentru buna functionare a unui program de interes national. Cerem insistent Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Dl Costel Alexe, să ia atitudine și să intervină ca AFM să reconsidere dosarele respinse, declarau atunci reprezentanții PATRES.

Astfel, la o simplă căutare pe liste, PATRES remarca faptul că sute de dosare nu au fost acceptate de AFM pentru următoarele motive: Certificatul de atestare fiscală privind obligaţiile de plată către bugetul de stat nu are ștampila lizibilă, respectiv Certificatul nu este semnat și ștampilat, acesta fiind emis electronic de către autoritatea fiscală. AFM ignoră faptul că ștampila nu mai este obligatorie, conform legislației în vigoare. Practic, în loc să încurajeze procesul de digitalizare, care este necesar acum mai mult ca oricând, din contră, acesta este penalizat!

Marea majoritate a dosarelor au fost respinse pe motiv de documente expirate, cu toate că aceste acte când au fost depuse la instalatori erau valabile. Nu este vina cetățenilor/instalatorilor că s-a suspendat pentru o perioadă depunerea dosarelor pe motiv de suspiciuni de fraudă la AFM!

scroll to top