CE, criticată pentru modul în care alege sursele adecvate pentru biocombustibilii durabili
Consorțiul care consiliază Comisia Europeană cu privire la sursele adecvate pentru producția de biocombustibili sustenabili a fost criticat pentru că nu a dezvăluit industriei criteriile utilizate pentru evaluarea materiilor prime, potrivit Euractiv.
Comisia Europeană a cerut consorțiului să pregătească un raport pentru a ghida legislatorii cu privire la potențialele materii prime pe care să le adauge la lista aprobată de UE pentru producția de biocombustibili avansati și pe bază de deșeuri.
Raportul, care a fost prezentat miercuri, 26 ianuarie, la conferința Combustibilii viitorului, a evaluat materii prime pentru biocombustibili care ar putea fi adăugate la lista de materii prime aprobate – Anexa 9 a Directivei privind energia regenerabilă – și a identificat riscurile de fraudă pentru existente și potențiale materii prime.
Dar sursele din industrie și-au exprimat consternarea că nu au fost informate cu privire la modul în care vor fi evaluate sustenabilitatea și riscul de fraudă al materiilor prime, argumentând că o percepție negativă a anumitor materii prime va împiedica noile investiții și va face mai dificilă atingerea obiectivelor de energie regenerabilă.
În realizarea raportului au fost implicate șase organizații de consultanță și cercetare: E4tech, International Council on Clean Transportation (ICCT), Cerulology, Wageningen University & Research, Navigant și SCS Global Services.
E4tech, Cerulology și Navigant sunt firme private de consultanță cu sediul central în Marea Britanie, în timp ce SCS Global Services are sediul în Statele Unite. Navigant face, de asemenea, parte din firma americană de consultanță Guidehouse.
De asemenea, criticii au ridicat întrebări cu privire la neutralitatea consultanților însărcinați cu producerea raportului, având în vedere legăturile unor organizații cu ONG-uri care critică în mod deschis biocombustibilii ca sursă de energie.
„Problema cu adevărat sensibilă este că Comisia a optat pentru un consorțiu de consultanți ca să facă această revizuire, iar mai mulți membri ai acestuia au interese personale și nu pot fi considerați imparțiali pentru a face această lucrare”, a spus o sursă cu cunoștințe despre proces, care a vorbit cu EURACTIV sub condiția anonimatului.
„Cum este posibil ca E4tech, Cerulology și ICCT să primească această muncă importantă și de ce Comisia nu a cerut universităților să facă acest lucru în schimb? Este un lot incestuos”, a spus sursa.
ICCT este o organizație non-profit din SUA, care a devenit faimoasă în 2015 pentru că a spart scandalul dieselgate. În trecut, a produs rapoarte critice cu privire la biocombustibilii pe bază de culturi, evidențiind problemele legate de schimbarea utilizării terenurilor și sustenabilitatea pe termen lung.
Cu toate acestea, ICCT a respins categoric afirmațiile conform cărora organizația nu ar fi un arbitru imparțial. „ICCT urmărește întotdeauna știința într-o abordare solidă, bazată pe dovezi și nu face lobby pe factorii de decizie politică în privința biocombustibililor sau a altor probleme”, a declarat Stephanie Searle, directorul pentru combustibili al ICCT, pentru EURACTIV.
Ca răspuns la acuzațiile din industrie, E4tech, liderul consorțiului de proiect, a declarat că la începutul procesului de raportare a fost efectuată o consultare extinsă cu industria, care a inclus solicitarea de dovezi și documente de la părțile interesate pentru a ajuta la analiza fiecărei materii prime.
„Acesta a fost o modalitate adecvată de a angaja părțile interesate într-un studiu independent și în conformitate cu cerințele contractuale ale Comisiei Europene”, a declarat Sébastien Haye, responsabil pentru durabilitate și resurse la E4tech.
Haye a subliniat, de asemenea, că misiunea raportului este de a oferi o analiză independentă și bazată pe dovezi pentru a stabili dacă materiile prime din biomasă ar putea îndeplini criteriile de eligibilitate ale UE pentru includerea în anexa 9.
„Nu facem nicio recomandare Comisiei Europene cu privire la materii prime care ar trebui sau nu ar trebui adăugate la anexa 9. Ca atare, părțile interesate au posibilitatea de a discuta direct cu Comisia Europeană, ca parte a procesului Actului delegat”, a spus el.
E4tech este dispus să discute orice aspect al analizei după publicarea acesteia de către Comisia Europeană, a adăugat Haye.
În mesajele private trimise către EURACTIV, sursele și-au exprimat nemulțumirea față de consultarea industriei, indicând că au contestat solicitările de a furniza informații comerciale sensibile, deoarece au perceput că consorțiul include consultanți „de gândire” cu legături cu ONG-uri care fac lobby împotriva biocombustibililor.
Un total de 30 de materii prime au fost evaluate în raport, șapte marcate ca prezentând „nicio îngrijorare”, făcându-le candidate probabile pentru includerea în anexa 9.
Nouă materii prime au ridicat „preocupări semnificative”, făcându-le puțin probabil să fie acceptate de legiuitori, în timp ce celelalte 14 au fost marcate ca având „unele preocupări”, ceea ce înseamnă că nivelul de risc poate fi acceptabil dacă sunt puse în aplicare măsuri de atenuare.
În ultimii ani, Comisia Europeană a restrâns producția de biocombustibili pe bază de culturi din cauza preocupărilor de mediu, stabilind o limită de 7% a cantității de biocombustibili pe bază de culturi utilizate în sectorul transporturilor.
Materiile prime aprobate pentru biocombustibili avansați și deșeuri, obținute din reziduuri și materiale deșeuri, sunt enumerate în Anexa 9 a Directivei UE privind energia regenerabilă. Această anexă este împărțită în părțile A și B.
Conform normelor UE, materiile prime pot fi adăugate la această listă, dar nu pot fi eliminate. Acestea pot fi adăugate de către Comisie printr-un „act delegat” – un instrument legislativ care permite executivului UE să accelereze actualizările tehnice ale legislației.
Materiile prime din partea A cuprind reziduuri agricole, forestiere și deșeuri, cum ar fi paie, scoarță și frunze și gunoi de grajd animal.
Partea B are în prezent două intrări: ulei de gătit uzat și seu animal – ambele materii prime care pot fi procesate în combustibil folosind tehnologia consacrată sau „matură”. Materiile prime din partea B sunt limitate la 1,7% din obiectivele energetice de transport (cu toate acestea, țările pot solicita Comisiei să ridice această limită, deoarece este un „plafon slab”).
Doar șase dintre materii prime au fost evaluate ca eligibile pentru prelucrare prin tehnologii avansate. Aceasta înseamnă că materiile prime rămase ar fi eligibile numai pentru partea B, făcându-le supuse unui plafon conform regulilor directivei privind energia regenerabilă.