Ai datorii la întreținere și te bate gândul să nu le plătești? Vezi termenul de prescriere


Autor:    -  
Stat Bloc Romania
Foto: playtech.ro

Timp de citire: 2 minute

Termenul de prescriere a datoriilor la întreținere nu este prevăzut în Legea asociațiilor de proprietari nr. 196/2018. Aceste datorii sunt prevăzute însă în Codul civil iar această lege prevede că acestea se prescriu în 3 (trei) ani ”dacă legea nu prevede altfel”, iar acest termen general de prescripție și se aplică în această situație.

Pe scurt, asociația de proprietari este obligată să respecte interesul celor de bună credință și care își achita dările la timp. Așadar, are fix 3 ani la dispoziție să folosească toate metodele legale de recuperare a datoriilor pe care unul sau mai mulți proprietari le-au acumulat înainte ca acestea să fie trecute la pierderi pentru că s-au prescris.

Cheltuielile asociației de proprietari, care se pot transforma în datorii pentru unii dintre locatari, “sunt cheltuieli legate de exploatarea, repararea sau întreținerea proprietății comune și cheltuielile pentru asigurarea serviciilor de care beneficiază proprietarii și care nu sunt facturate individual către proprietățile individuale”, după cum apare în Legea nr. 196/2018, citată de avocatnet.ro.

Mai exact, în funcție de modul de calcul și de criteriile de repartizare pe proprietăți individuale, cheltuielile sunt:

-cheltuieli pe număr de persoane care locuiesc sau desfășoară activități în proprietăți individuale;

– cheltuieli pe consumuri individuale;

– cheltuieli pe cota-parte indiviză, în funcție de suprafață utilă a proprietății individuale;

– cheltuieli pe beneficiari, aferente serviciilor individuale ale proprietarilor, dar gestionate financiar prin intermediul asociației de proprietari;

– cheltuieli pe consumatori tehnici;

– cheltuieli de altă natură.

Potrivit legislației actuale, niciun proprietar de apartament la bloc nu poate fi exceptat automat de la plata unor cheltuieli comune, iar scutiri punctuale pot fi decise doar cu acordul celorlalți proprietari.

În cele din urmă trebuie menționat și că toți proprietarii de imobile sunt obligați să participe la fondul de rulment și cel de reparații. Acestea sunt necesare oricăror astfel de organizații.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!