Ai mai zbura dacă ai ști? Fenomen care ia amploare în aviație: piloții se droghează la greu

,
Autor:    -  
cockpit, pilot, people
Fotografie de StockSnap pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Un avion indonezian avea doi piloți adormiți la cârmă. Organizațiile militare se confruntă cu această problemă de zeci de ani și au o soluție surprinzătoare, arată BBC într-o analiză.

Tabletele interesante au fost descoperite în buzunarul unui nazist. Pilotul fusese doborât deasupra Marii Britanii într-un bombardament în timpul celui de-al Doilea Război Mondial – împreună cu rămășițele sale de metamfetamină. La vremea respectivă, acesta a fost preferatul Luftwaffe-ului pentru aviatorii obosiți, cunoscut sub numele de „sarea pilotului” pentru aplicarea sa liberală. Dar deși forțele aliate bănuiau acest lucru, nu știau sigur.

Suvenirurile farmacologice au fost expediate rapid pentru testare, iar în curând britanicii au lucrat la propria lor versiune. Stimulantul rezultat a fost distribuit pe scară largă și a alimentat sute de misiuni nocturne în toată Europa.

Dar acesta a fost doar începutul. Un drog înrudit, dextroamfetamina, a devenit din nou popular în timpul Războiului din Golf din 1990-91, când a fost luat de majoritatea piloților de vânătoare implicați în bombardamentele inițiale asupra forțelor irakiene din Kuweit. Astăzi, această pastilă este încă folosită de echipajele aeriene militare americane. Îl folosesc pentru a rezolva aceeași problemă, oboseala pilotului, care se poate instala pe aviatori în timpul misiunilor lungi și le poate compromite siguranța.

Amfetaminele pot crea dependență foarte mare – și chiar și în anii 1940 au fost abuzate pe scară largă. Deci, în ultimii ani, organizațiile militare au fost în căutarea unei alte opțiuni.

Au introdus modafinilul, un stimulant dezvoltat inițial pentru tratamentul narcolepsiei și somnolenței excesive în timpul zilei în anii 1970. Nu a durat mult până când oamenii au descoperit că, deși medicamentul poate ajuta la prevenirea adormirii oamenilor, poate avea și efecte puternice. S-a demonstrat că medicamentul îmbunătățește planificarea spațială, recunoașterea modelelor și memoria de lucru, precum și creșterea performanței cognitive generale, vigilența și vigilența în situații de oboseală extremă.

Modafinilul are propriile sale defecte. Efectele secundare pot include transpirație, dureri de cap puternice și chiar halucinații. În ciuda acestor riscuri, în anumite circumstanțe poate fi un ajutor formidabil pentru cei care trebuie să rămână treji. Într-un studiu timpuriu, medicamentul a menținut oamenii în alertă până la 64 de ore de activitate, iar efectele sale au fost comparate cu consumul a 20 de căni de cafea. Cum functioneazã? Și de ce este folosit?

Stimulent puternic

În lumea piloților de luptă, există două tipuri de droguri. Primele sunt stimulente și cresc activitatea sistemului nervos central – unul dintre motivele pentru care amfetaminele sunt uneori cunoscute sub numele străzii de „viteză” / speed.  Acestea din urmă sunt substanțe depresive, care încetinesc transmiterea mesajelor între creier și corp. În situațiile în care timpul de vigilență și somn este critic, forțele aeriene folosesc uneori aceste medicamente pentru a comanda organismului să coopereze. Deci, împreună cu un arsenal de ajutoare pentru somn, aici intervine modafinilul.

Modafinilul este deja disponibil pe scară largă – aprobat pentru utilizare de către forțele aeriene din Singapore, India, Franța, Țările de Jos și Statele Unite. Între timp, o investigație efectuată de ziarul The Guardian din Marea Britanie a dezvăluit că Ministerul Apărării din Regatul Unit a cumpărat o cantitate substanțială de droguri înainte de începerea războiului din Afghanistan în 2001. Un alt ordin a fost asigurat în 2002, înainte de Invazia Irakului. Deși o agenție de cercetare din domeniul Apărării a efectuat experimente cu pastilele, acestea nu au fost folosite pentru personalul de luptă.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!