Închide

AIE majorează prognozele de creștere a cererii de petrol, semnalând un posibil excedent în 2024

Avatar
petroleum, tower, refinery

Fotografie de cromaconceptovisual pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Agenția Internațională a Energiei (AIE) și-a majorat marți previziunile de creștere a cererii de petrol pentru acest an și anul viitor, în pofida încetinirii creșterii economice în aproape toate marile economii, deși perspectivele sale pentru 2024 rămân mult mai mici decât cele ale grupului de producători OPEC, potrivit Reuters.

AIE, cu sediul la Paris, a declarat că piața ar putea trece la un excedent la începutul anului 2024, după ce a fost menținută într-un “deficit semnificativ” până la sfârșitul anului de reducerile voluntare ale Arabiei Saudite și Rusiei, care durează până la sfârșitul lunii decembrie.

“Deocamdată, în condițiile în care cererea depășește în continuare ofertele disponibile la începutul iernii din emisfera nordică, echilibrele pieței vor rămâne vulnerabile la riscurile economice și geopolitice sporite – și la o volatilitate suplimentară în viitor”, a declarat AIE într-un raport lunar.

Petrolul a slăbit până la aproximativ 82 de dolari pe baril pentru petrolul Brent, de la un maxim al anului 2023, atins în septembrie, aproape de 98 de dolari. Îngrijorările legate de creșterea economică și de cerere au pus presiune asupra prețurilor, în ciuda sprijinului oferit de reducerile de ofertă din partea OPEC și a aliaților săi, precum și de conflictul din Orientul Mijlociu.

AIE se alătură Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol și își majorează prognoza de creștere a cererii de petrol pentru 2023. Cererea în 2023 a fost susținută de livrările rezistente din SUA și de cererea record din septembrie din partea Chinei, a precizat AIE.

În 2023, AIE se așteaptă ca cererea mondială să crească cu 2,4 milioane de barili pe zi (bpd), față de 2,3 milioane de bpd văzute anterior și apropiindu-și viziunea de cea a OPEC, care și-a majorat luni prognoza la 2,46 milioane de bpd.

Pentru anul 2024, AIE și-a majorat prognoza de creștere a cererii de petrol la 930.000 bpd de la 880.000 bpd la 930.000 bpd. Așteptările sunt susținute de speranțele de reducere a ratelor dobânzilor și de recenta scădere a prețului țițeiului, a precizat AIE, consilierul pe probleme de energie al țărilor industrializate.

Această cifră este încă mult sub prognoza OPEC de 2,25 milioane bpd. Diferența – 1,32 milioane de bpd – este echivalentă cu aproximativ 1% din consumul zilnic de petrol la nivel mondial și reprezintă mai mult decât producția zilnică a unui membru OPEC precum Libia.

În ultimii ani, OPEC și AIE s-au confruntat pe teme precum perspectivele pe termen lung ale cererii de petrol și necesitatea de a investi în noi surse de aprovizionare.

AIE a declarat că încetinirea cererii din 2024 va apărea pe măsură ce “ultima fază a revenirii economice pandemice se va disipa și pe măsură ce avansul câștigurilor de eficiență energetică, flotele de vehicule electrice în expansiune și factorii structurali se vor reafirma”.

Perspectivele pentru 2024 vor fi în centrul atenției la următoarea reuniune a OPEC și a aliaților săi, cunoscută sub numele de OPEC+, care va avea loc la 26 noiembrie. Acordul existent al grupului limitează oferta până în 2024, deși reducerile voluntare suplimentare ale Arabiei Saudite și Rusiei durează până la sfârșitul lunii decembrie.

scroll to top