Închide

Ajutor financiar de 1 miliard de euro pentru Ucraina, susţinut de bugetul UE

Avatar
Flag of the European Union in front of the EU-Parliament in Brussels, Belgium

Fotografie de Christian Lue pe Unsplash

Timp de citire: < 1 minut

La două luni după ce Comisia Europeană a propus o asistenţă macrofinanciară urgentă de până la 9 miliarde de euro pentru a menţine solvabilitatea statului ucrainean, miniştrii de finanţe ai UE au dat marţi undă verde pentru un ajutor financiar de 1 miliard de euro, susţinut de bugetul UE, transmite Euractiv.com, citat de News.ro.

Restul asistenţei macrofinanciare, propusă iniţial în luna mai, rămâne un subiect de discuţie şi s-ar putea să nu fie decisă până în toamna acestui an.

“Continuarea ajutorului material şi financiar nu este o opţiune, ci o datorie a noastră”, a declarat Zbyněk Stanjura, ministrul ceh de finanţe care a prezidat marţi, pentru prima dată, reuniunea miniştrilor de finanţe din UE.

Invazia rusă în curs de desfăşurare, care a început la 24 februarie, a dus la prăbuşirea unor părţi ale economiei ucrainene.

Potrivit Fondului Monetar Internaţional, guvernul ucrainean are nevoie de aproximativ 5 miliarde de euro pe lună pentru a se menţine pe linia de plutire.

Suma de 1 miliard de euro decisă marţi de miniştrii de finanţe ai UE acoperă astfel nevoile de finanţare pe termen scurt ale Ucrainei pentru aproximativ şase zile. În luna mai, Comisia a propus o asistenţă macrofinanciară urgentă de până la 9 miliarde de euro, ceea ce ridică întrebarea de ce, două luni mai târziu, s-a putut decide asupra a doar 1 miliard de euro

“Aşteptăm propunerea specifică a Comisiei”, a declarat un oficial UE, adăugând că, probabil, miniştrii de finanţe ai UE nu vor discuta în mod oficial nicio asistenţă macrofinanciară suplimentară pentru Ucraina înainte de toamnă.

scroll to top