Închide

Albania va impozita veniturile din tranzacționarea cu criptomonede, începând cu 2023

Avatar
cryptocurrency, concept, altcoins

Fotografie de WorldSpectrum pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Albania urmează să înceapă impozitarea veniturilor obținute din criptomonede începând cu 2023, conform unui nou proiect de lege privind impozitul pe venit, deoarece țara speră să adopte o serie de legi și regulamente până la sfârșitul anului, potrivit Euractiv.

În 2020, Albania a trezit interesul presei internaționale când a adoptat o lege numită „Piețe financiare bazate pe tehnologia registrului contabil distribuit”. În timp ce unii l-au salutat, alții s-au întrebat dacă Albania ar putea reglementa în mod corespunzător criptomoneda și ar putea împiedica utilizarea acesteia pentru spălarea banilor, deoarece se străduia să facă acest lucru cu moneda fiat.

Proiectul de lege, aflat în faza de consultare publică, introduce conceptul de impozitare a criptomonedei și a veniturilor din active virtuale. De asemenea, oferă prima definiție a unui activ virtual.

„O reprezentare digitală a unei valori care poate fi depusă, tranzacționată sau transferată în formă digitală și care poate fi utilizată în scopuri de plată sau investiție sau ca mijloc de schimb, inclusiv, dar fără a se limita la criptomonede”, se arată în proiect.

Definiția nu se referă, totuși, la valutele care sunt recunoscute oficial ca emise sau susținute de băncile centrale, dintre care există un număr tot mai mare. Versiunile digitale ale licitației oficiale, țări precum Bahamas, Nigeria și Sfânta Lucia au lansat toate astfel de monede, în timp ce China și chiar SUA iau în considerare acest lucru.

Legea urmărește, de asemenea, să definească minarea criptomonedei ca fiind „activitatea de utilizare a puterii informatice a utilizatorilor de sistem pentru a rezolva algoritmi criptografici, pentru a confirma tranzacții și a câștiga instrumente virtuale în schimb, precum și activitatea de procesare și confirmare a tranzacțiilor prin investirea unui instrument virtual desemnat de utilizatorii nodurilor computerizate care participă la acest proces.”

Anterior, minatula fost o zonă gri, dar au existat mai multe arestări cu acuzații formulate împotriva unor persoane în ultimii câțiva ani.

Veniturile obținute din cripto în scopuri comerciale vor fi impozitate pe rate de afaceri, în timp ce în scopuri de investiții vor fi impozitate cu 15%.

La începutul lunii iunie, Adunarea parlamentară albaneză a elaborat o rezoluție prin care să solicite Autorității de Supraveghere Financiară (AFSA) să aprobe acte de reglementare privind criptomoneda și monedele digitale în 2022, deoarece țara speră să profite de avantajele oferite de tehnologii.

De asemenea, a făcut referire la raportul recent MONEYVAL care spunea că sunt necesare măsuri suplimentare pentru a face față riscului criptomonedei.

„Următorul raport de monitorizare pentru Albania a concluzionat că această țară nu și-a îmbunătățit semnificativ măsurile de combatere a spălării banilor și finanțării terorismului, în conformitate cu recomandările FATF. Printre alte aspecte, raportul a examinat noi standarde internaționale aplicate activelor virtuale, inclusiv criptomonede și furnizorii de astfel de active”, a spus MONEYVAL.

În noiembrie 2021, Consiliul de Administrație al AFSA a aprobat primele două reglementări de punere în aplicare a acestei legi, „Cu privire la adecvarea capitalului și a fondurilor proprii ale entităților care își desfășoară activitatea pe piețele financiare pe baza tehnologiei de registru distribuit” și „Pentru licențierea entităților care exercită activitatea în calitate de agent digital simbolic”.

Vor avea până la sfârșitul anului 2022 să facă restul.

scroll to top