Închide

Șeful Transgaz cere public Ankarei accelerarea accesului traderilor români la LNG-ul din Turcia

Avatar
Ion Sterian Transgaz

Ion Sterian, director general Transgaz. Foto: Investenergy.ro

Timp de citire: 2 minute

Ion Sterian, directorul general al operatorului sistemului național de transport al gazelor naturale, Transgaz, a făcut un apel public către autoritățile de la Ankara pentru accelerarea accesului traderilor români la terminalele de gaze naturale lichefiate (LNG) din Turcia. El a făcut declarația cu ocazia ceremoniei de semnare a ordinul de începere a lucrărilor de construire a conductei Tuzla-Podișor, care va transporta gazele naturale ce urmează să fie extrase din cel mai mare zăcământ offshore din Marea Neagră românească, Neptun Deep, concesionat în proporții egale de OMV Petrom și Romgaz.

″Acest gazoduct va prelua și o parte din gazele din zona Mării Caspice, în special din Azerbaidjan, și va prelua și gazele din terminalele LNG. Profit acum de prezența la festivitate a domnului ambasador al Turciei și sper că ne va sprijini pe lângă guvernul turc pentru accelerarea accesului traderilor din România la capacitățile de lichefiere ale celor 6 terminale de LNG din Turcia. Contez pe eforturile domniei sale de a face cunoscut și mai bine guvernului turc (acest aspect – n.r.)″, a spus Sterian, citat de Profit.ro.

Compania de stat Romgaz, cel mai mare producător și operator de înmagazinare de gaze naturale din România, lua în calcul încă de anul trecut ideea de a își înființa o sucursală în Turcia pentru a importa gaze din alte surse decât gigantul rus Gazprom, inclusiv LNG. Sterian a mai spus că prin conducta Tuzla-Podișor vor trece și gaze provenite din terminalele LNG grecești Revithoussa și Volos, cel de-al doilea aflat în stadiu de proiect.

″Cu privire la Volos, Transgaz e în negociere finală, urmând ca la începutul săptămânii viitoare să finalizăm discuțiile cu compania Mediterranean Gas, care construiește terminalul LNG din zona Volos″, a adăugat șeful operatorului român, fără alte detalii.

Surse din piață au declarat pentru Profit.ro că intenția Transgaz este de a intra ca acționar în proiect.

″Cu gazele din Marea Neagră, cu gazele din zona Mării Caspice, cu LNG-ul din terminalele din Turcia și din Grecia, România va deveni la nivelul anului 2027 un hub foarte important în Europa Centrală și de Est și Balcani, cu peste 15 miliarde metri cubi care vin în România. Consumul de gaze al României se va dubla și nici gazele din Marea Neagră nu vor fi suficiente pentru la consumul care va fi în România la orizontul 2027-2028″, a conchis Ion Sterian.

scroll to top