Închide

Alexander Nanau, pledoarie impresionantă în Parlamentul European, la decernarea LUX Awards

Avatar
Alexander Nanau

Alexander Nanau. Sursa foto: Benedetta Bressani / Pressone.

Timp de citire: 2 minute

În cadrul unei ceremonii care a avut loc miercuri, în plenul Parlamentului European (PE), filmul ”Colectiv” a primit din partea președintelui PE, David Sassoli Premiul publicului LUX 2021. În scurtul său discurs din plenul legislativului european, regizorul Alexander Nanau a mulțumit pentru premiu și a pledat pentru creșterea interesului decidenților politici pentru ”cultură, educație și o presă liberă”.

Mai jos, pasajele cele mai importante din alocuțiunea lui Alexander Nanau de miercuri:

Avem nevoie de cetățeni curajoși și avem nevoie de jurnaliști care sunt lăsați să-și facă treaba. Chiar și în democrații ca România avem din nou sentimentul că liderii aleși democratic și autoritățile nu vor să audă adevărul despre ceea ce fac.

Europa vede acum Colectiv. Europa este acum preocupată de deznodământul cazului Colectiv din România.

România a fost salvată în ultimii ani de multe ori de Europa. Cetățenii români au ieșit în stradă pentru a apăra valorile europene și pentru a se împotrivi corupției.

Uniunea Europeană a fost cea care a salvat țara prin mecanismele sale de protecție a statului de drept. Dar societățile nu evoluează, dacă nu au cultură, educație și o presă liberă.

E datoria voastră să îi sprijiniți pe cetățenii noștri și să reglementați cheltuielile cu educația și cultura și să protejați jurnaliștii.

Nu e niciun accident că există țări în care Educația și Cultura sunt nu doar subfinanțate, ci sunt sistematic împiedicate să se dezvolte.

Documentarul poartă clubului bucureștean unde, în octombrie 2015, un incendiu tragic a ucis 27 de tineri, iar alți 180 au fost răniți. În cele din urmă, bilanțul victimelor a ajuns la 64 de oameni uciși.

Documentarul urmărește echipa de jurnaliști de la ”Gazeta Sporturilor”, condusă de Cătălin Tolontan, care investighează motivul pentru care 37 dintre victimele arsurilor au murit în spitale, deși rănile nu erau atât de grave încât să le pună viața în pericol. Ei dezvăluie nepotismul și corupția care costă vieți omenești, dar arată totodată că oameni hotărâți și curajoși pot răsturna sistemele corupte.

Celelalte două filme nominalizate au fost ”Încă un rând” (”Another Round” / ”Druk”), al regizorului danez Thomas Vinterberg, și ”Corpus Christi”, regizat de polonezul Jan Komasa.

Clasamentul final a fost stabilit combinând votul publicului și votul eurodeputaților, fiecare grup având o pondere de 50%.

Toate cele trei filme nominalizate au fost distribuite în România de compania independentă de distribuție de film Bad Unicorn.

Pandemia Covid-19 a afectat puternic industria creativă și cinematografică. Proiecțiile în cinematografe ale celor trei filme finaliste au fost limitate, fiind înlocuite în principal de evenimente și proiecții online. Publicul a putut evalua filmele până pe 23 mai, iar deputații europeni până pe 8 iunie.

scroll to top