Închide

Cu cifrele pe masă: un an de pandemie i-a făcut pe adulți să dea în mintea copiilor

Avatar
Hornby Trenuri

Trenuri din Hogwarts, colecția Hornby Harry Potter. Sursa foto: Hornby.

Timp de citire: 3 minute

Legendarul producător britanic de machete de trenuri, locomotive și mașinuțe Hornby a raportat o creștere majoră a vânzărilor anuale la ultimul exercițiu financiar, după ce un an de pandemie i-a făcut pe oamenii mari să își redescopere pasiunea pentru hobby-uri și să dea în mintea copiilor, transmite BBC.

Compania, care vinde și produce și jocurile electronice cu mașinuțe Scalextric, a avut vânzări de 48,5 milioane de lire sterline în anul financiar încheiat la 31 martie 2021, în creștere cu 28% față de perioada similară precedentă.

Scalextric 34
Scalextric la Le Mans. Sursa foto: uk.scalextric.com.

Directorul executiv al companiei, Lyndon Davies spune că, deopotrivă copiii și adulții, și-au cumpărat jucării în pandemie, în căutarea unui oarecare confort în perioade stresante precum cea pe care a reprezentat-o perioada de lockdown. El mai spune că cifrele recente de vânzări indică faptul că tendința crescătoare va continua.

”Când apar tot felul de probleme în lume, oamenii se întorc înspre ei înșiși și își caută o oază de liniște și confort, pe care și-l găsesc într-un hobby. Am câștigat o mulțime de clienți noi, iar clienții noștri mai vechi au cheltuit mai mult pentru hobby-urile de care se bucură”, spune el.

În timpul îndelungat petrecut în case, adulții și-au permis să se reconecteze cu jocurile, jucăriile și machetele cu care au crescut, spune Davies:

”Părinții și bunicii își redescoperă vechile hobby-uri și apoi le împărtășesc copiilor și nepoților lor.”

Astfel, circa o treime din vânzările industriei de jucării, machete și puzzle-uri pentru copii au fost aduse de generațiile mai în vârstă, un segment al pieței pe care industria îl numește ”kidults”.

Proprietarul Bekonscot Model Village – cel mai vechi sat-machetă din lume, construit inițial în 1929, Brian Newman-Smith, a declarat că ”satul” său din Buckinghamshire i-a inspirat pe unii foști pasionați de machete să se reîntoarcă la pasiunea pentru jucării și machete în timpul restricțiilor pandemice.

“Oamenii se jucau cu Lego, aveau trenulețe, se jucau cu mașinuțele de la Scalextric, apoi s-au căsătorit, au avut copii și după aceea au socotit că este cazul să renunțe să se mai joace. Acum, cu tot timpul liber pe care l-au avut, s-au întors la machete, fie că este vorba de avioane, trenuri, avioane, orice. La noi, oamenii vin să vadă ce avem pe aici și să își caute inspirația.”

Bekonscot
Bekonscot Model Village. Sursa foto: Bekonscot.co.uk.

Vânzările online și interesul renăscut al consumatorilor mai în vârstă au ajutat compania Hornby să obțină un profit net de 300.000 de lire sterline pentru anul financiar încheiat la 31 martie, revenind de la o pierdere de 3,4 milioane de lire sterline din ultimele 12 luni anterioare.

Cu toate acestea, Lyndon Davies nu se poate bucura prea mult, declarându-se extrem de preocupat de problemele de care se lovește din pricina întreruperilor de pe lanțul logistic de aprovizionare, cauzate în special de dificultățile cu care se confruntă marii transportatori maritimi.

Hornby, care importă multe dintre produsele sale din Asia de Est, a fost afectat de oprirea activității în unele porturi chinezești din cauza COVID-19, la care s-a adăugat, la un moment dat, și blocajul din Canalul Suez.

“Există încă întârzieri de livrare pe lanțul nostru de aprovizionare, din cauza lipsei de containere disponibile. Costurile de livrare de la fabricile noastre unde se produc jucăriile și machetele sunt de trei ori mai mari decât erau anterior”, a transmis compania.

O altă problemă a fost Brexit-ul, care a îngreunat livrările machetelor și celorlalte jucării către statele membre UE. De altfel, la finalul anului 2020 compania și-a sistat exporturile către UE, anticipând probleme birocratice cauzate de noile reguli impuse în urma Brexit-ului.

“În ultimele săptămâni, livrările către UE s-au reluat, dar există încă întârzieri în anumite țări ale căror proceduri sunt inutil de rigide”, potrivit raportului prezentat de Hornby la Bursa de Valori din Londra.

Una peste alta, revenirea pe profit se întâmplă pentru prima dată în ultimii nouă ani, punând capăt unei perioade tulburi, care și-a avut apogeul în 2017, când fondul Phoenix Asset Management a preluat pachetul majoritar de acțiuni al companiei și a inițiat un plan de redresare.

Lyndon Davies l-a înlocuit pe Steve Cooke în poziția de CEO, după ce vânzările companiei scăzuseră chiar mai rău decât așteptările cele mai pesimiste.

Davies spune că 2020 era oricum setat în planul companiei ca ”un an de importanță majoră”, pentru că proiectele noilor jucării și machete care începuseră să fie dezvoltate la începutul mandatului său ajungeau la maturitate. El menționează că dezvoltarea unui produs nou durează aproximativ doi ani și jumătate. Așadar, Davies precizează că perioada pandemiei s-a suprapus exact cu momentul în care unele dintre schimbările pe care le inițiase au început să dea roadele așteptate.

scroll to top