Închide

Alianță între giganți: Google îi învață pe francezii de la Engie să afle cum și unde bate vântul

Avatar
wind turbine, wind energy, environmentally friendly

Fotografie de Pfüderi pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Gigantul energetic francez Engie SA va începe să utilizeze o tehnologie experimentală dezvoltată de americanii de la Google, care are ca scop creșterea eficienței și a producției de energie în parcurile eoliene, potrivit unui anunț comun al celor două companii, citat de Bloomberg.

Google va vinde acest serviciu prin divizia sa de cloud, care încearcă să atragă noi clienți cu instrumente inovative pentru gestionarea consumului de energie și reducerea emisiilor.

În 2019, Google a anunțat colaborarea cu compania DeepMind, parte a aceluiași grup – Alphabet Inc. -, pentru realizarea unui software de inteligență artificială care ar putea prezice forța și direcția vântului cu 36 de ore înainte. Acest lucru ar permite producătorilor și furnizorilor de energie să își programeze input-urile în rețelele de energie din timp și cu mai multă acuratețe, contracarând, cel puțin parțial, principalul neajuns al generării de energie în parcuri eoliene – impredictibilitatea forței și direcției vântului.

Testele realizate în centrele de date ale Google au îmbunătățit eficiența producției de energie eoliană cu 20%, potrivit Google.

Pentru companiile de utilități, serviciul Google AI oferă previziuni care le pot îmbunătăți procesele de luare a deciziilor când intră pe piețele energetice pentru a cumpăra și a vinde energie, a declarat Larry Cochrane, directorul diviziei de soluții energetice la Google Cloud.

Engie va fi primul client care va folosi această funcție de la Google, testând-o pentru început în cadrul portofoliului său de parcuri eoliene din Germania.

Dacă programul-pilot are succes, companiile intenționează să extindă colaborarea în toată Europa, a mai spus Cochrane.

Cele două companii nu au dezvăluit detaliile financiare ale afacerii.

Cochrane a mai spus că Google ar putea oferi în curând servicii similare de prognoză pentru alte piețe de energie regenerabilă, cum ar fi energia solară și soluțiile de stocare a energiei.

Engie a anunțat că intenționează să-și dubleze producția de energie din surse regenerabile până la 80 de gigawați la nivelul anului 2030, în ciuda creșterii recente a prețurilor la panourile solare și la turbinele eoliene.

scroll to top