Închide

Aliyev: Securitatea energetică este importantă în agenda relațiilor dintre Azerbaidjan și UE

Avatar

Sursa foto: Transgaz SA.

Timp de citire: 2 minute

Contactele politice susținute între Azerbaidjan și Uniunea Europeană sunt sigur de a forma o bază solidă pentru diversificarea cooperării, a declarat președintele Ilham Aliyev la o conferință de presă, după discuțiile cu șeful Consiliului UE, Charles Michel.

“Uniunea Europeană este principalul nostru partener comercial. Aproape 40% din comerțul nostru se încadrează pe Uniunea Europeană. Anul trecut, cifra de afaceri a comerțului sa ridicat la aproape 9,5 miliarde de dolari. Rețineți că exportul din Azerbaidjan către statele membre ale UE se ridică la 6,8 miliarde de dolari. Peste 1.700 de companii din țările membre operează în Azerbaidjan. Aceasta este o dovadă clară a scalelor activității noastre economice. Suntem destul de activi în relațiile noastre bilaterale cu țările membre. Azerbaidjan a semnat și a adoptat documente privind parteneriatul strategic cu 9 membri ai UE afirmă “, a spus Aliyev, potrivit agenției de presă Turan.

Potrivit lui Aliyev, “o parte importantă a agendei noastre este, desigur, securitatea energetică”. În ceea ce privește “realizările istorice” pe această urmă, el s-a referit la “finalizarea proiectului de coridor de gaze din sud”.

“Conducta de gaz trans-adriatică, ultima secțiune a coridorului de gaze sudice, a fost deja comandată. Din 1 ianuarie, Azerbaidjan a exportat mai mult de 3 miliarde de metri cubi de gaze naturale către țările membre UE, în special în Italia, Grecia și Bulgaria. Dincolo de orice îndoială, volumele exporturilor de gaze naturale pe piața europeană vor crește “, a adăugat Aliyev.

El a reamintit că “de mulți ani – 15 ani – Azerbaidjanul a fost un furnizor fiabil de țiței către consumatorii europeni”.

“Astăzi, potențialul nostru ca furnizor de gaze este sigur de a crește, iar acest lucru va crea mai multe oportunități pentru noi ca exportatori, pentru țările de tranzit și pentru consumatori în ansamblu. Punctul este că gazul Azerbaidjan nu este doar gaze de la un nou traseu Dar de la o nouă sursă, precum și pentru a face proiectul un proiect real de securitate energetică “, a subliniat președintele.

Aliyev a subliniat că, în timpul discuțiilor sale cu Michel, au fost discutate și problemele de cooperare în proiectele de transport.

“Acordul trilateral a semnat la 10 noiembrie anul trecut, după cel de-al doilea război Karabah, să ofere noi oportunități de deschidere a tuturor comunicărilor din regiune. Astfel, această problemă, ca și alte probleme ale dezvoltării post-conflict în regiune, a fost discutată pe scară largă astăzi”, a spus Aliyev.

“Azerbaidjanul a pus capăt unui conflict lung pentru a se conforma rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU”, a remarcat președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev. “Conflictul s-a terminat, timpul este perfect pentru pace”, a adăugat el. “Am discutat despre planurile, inițiativele și abordările noastre despre noua situație din regiune. UE se joacă și sunt sigur va juca un rol-cheie în această chestiune”, a încheiat Aliyev.

scroll to top