Amazon ”scufundă” 1,5 mld. € în prima fermă de alge marine din lume printre turbine eoliene
Gigantul tehnologic Amazon a anunțat că va oferi o finanțare de 1,5 milioane de euro pentru construirea primei ferme comercială de alge marine situată între turbinele eoliene offshore din Marea Nordului, în largul coastelor olandeze, potrivit unui comunicat al companiei, citat de BusinessGreen.com.
Grantul va sprijini construcția unei ferme care se va desfășura pe o suprafață de 10 hectare, iar producția estimată va fi de cel puțin 6.000 kg de alge marine proaspete în primul său an de funcționare. Proiectul va mai include un proiect de cercetare care se va derula pe durata unui an, urmând să evalueze potențialul algelor marine de crescătorie de a capta și stoca carbon.
Proiectul va fi situat în apele care înconjoară un parc eolian aflat în largul coastelor Olandei și a fost conceput pentru a testa și a îmbunătăți metodele de cultivare a algelor marine, precum și cu scopul de a cerceta potențialul de utilizare a algelor marine pentru captarea carbonului, explică cei de la Amazon.
Prin construirea fermei într-un spațiu neutilizat anterior între turbinele eoliene, proiectul este conceput pentru a extinde cultivarea de alge marine în Marea Nordului, un areal de altfel foarte utilizat în acest scop. Compania mai apreciază că, dacă fermele de alge marine ar acoperi întregul spațiu ocupat de parcuri eoliene offshore până în 2040, suprafață estimată la aproximativ un milion de hectare până în 2040, acestea ar putea capta milioane de tone de dioxid de carbon în fiecare an.
Zak Watts, directorul pentru sustenabilitate al Amazon în Europa, a declarat că, deși algele marine ar putea fi un instrument cheie în eliminarea dioxidului de carbon din atmosferă, în prezent algele marine sunt cultivate la scară relativ mică în Europa. Ca atare, Watts spune că speră ca North Sea Farm 1 să ajute la crearea unui model replicabil pentru a extinde activitățile de cultivare a algelor marine și pentru a crea locuri de muncă în acest sector de nișă.
”Suntem încântați să finanțăm acest proiect pentru a ne ajuta să ajungem la o mai bună înțelegere a capacității algelor marine de a ajuta la combaterea schimbărilor climatice”, a spus el.
Eef Brouwers, managerul diviziei de tehnologie în agricultură la o asociație a fermierilor din bazinul Mării Nordului (North Sea Farmers – NSF), susține că domeniul cultivării, procesării și comercializării algelor marine și ale produselor realizate din acestea ar putea crea până la 85.000 de locuri de muncă în Europa, doar prin reutilizarea spațiului ocupat de parcurile eoliene din Marea Nordului, dacă acestea ar fi utilizate pentru cultivarea algelor marine.