Sondaj global PwC: Creșterea prețurilor pune arici la buzunar și crește apetitul pentru promoții


Autor:    -  
money, savings, piggy
Fotografie de nosheep pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Mai mult de două treimi (69%) din consumatori la nivel global recunosc că și-au redus cheltuielile neesențiale, iar aproape toți (96%) spun că au adoptat comportamente de economisire a costurilor, în condițiile în care prețurile au atins niveluri record în întreaga lume, potrivit celui mai recent studiu ”Global Consumer Insights Pulse Survey”, ediția 2023, realizat de compania de consultanță PwC.

În următoarele șase luni, consumatorii plănuiesc să își reducă cheltuielile în toate categoriile chestionate, cele mai mari scăderi fiind prognozate în categoria bunurilor de lux sau din segmentul premium sau de designer (53%), urmate de călătorii (43%) și articole de îmbrăcăminte (41%). Cheltuielile cu alimentele, în schimb, vor scădea cel mai puțin, cu 24%.

”Anul trecut, majoritatea țărilor au înregistrat o inflație record, ratele dobânzilor la împrumuturi au crescut, iar consumatorii au fost nevoiți să își reducă cheltuielile neesențiale și să apeleze la alternative mai ieftine pentru a economisi bani. Sondajul arată că tot mai mulți oameni caută reduceri și oferte speciale, orientându-se spre mărcile proprii ale retailerilor, mai ieftine. Pentru a reuși în acest mediu macroeconomic dificil și a-și păstra clienții, comercianții cu amănuntul trebuie să activeze și să diversifice canalele de distribuție, să ofere prețuri competitive și să investească într-o mai mare reziliență a lanțului de aprovizionare. Tendința de creștere a prețurilor va continua anul acesta, deși într-un ritm mai lent”, a declarat Ruxandra Târlescu, Partner and Retail Industry Leader la PwC România.

Costul vieții influențează încrederea consumatorilor

Jumătate dintre consumatorii chestionați spun că se simt îngrijorați de situația lor financiară personală și 96% plănuiesc să adopte comportamente de economisire a costurilor în următoarele șase luni.

Aproape jumătate (49%) dintre consumatori spun că achiziționează anumite produse atunci când sunt la reducere/ofertă specială, 46% apelează la retaileri care oferă un raport calitate-preț mai bun, 40% folosesc site-uri de tipul comparatoarelor de prețuri pentru a găsi alternative mai ieftine, 34% cumpără la vrac, iar 32% cumpără produse sub mărcile proprii ale retailerilor pentru a economisi bani.

Din punct de vedere demografic, Generația X este “cea mai îngrijorată” (47%) și a luat măsuri în ceea ce privește cheltuielile neesențiale, generația Baby Boomers este îngrijorată “într-o oarecare măsură” (33%) și ia măsuri, în timp ce generația Millennials este “îngrijorată”, dar nu își schimbă comportamentul.

Creșterea prețurilor – cea mai presantă problemă

Mai mult de jumătate dintre consumatori (56%) au declarat că majorarea prețurilor este cea mai frecventă problemă atunci când fac cumpărături în magazinul fizic, dar în aceeași măsură sunt îngrijorați de lipsa produselor din stoc (42%) și de disconfortul de a sta la cozi mai lungi (39%).

În cazul cumpărăturilor online, creșterea prețurilor (48%), disponibilitatea produselor (24%) și termenele de livrare mai lungi decât cele preconizate (24%) sunt principalele motive de îngrijorare raportate.

Cumpărăturile în magazinele fizice rămân în mare parte staționare de la an la an ca cel mai frecvent mijloc de consum (43%), în timp ce utilizarea smartphone-urilor (34%), a PC-urilor (23%) și a tabletelor (15%) au scăzut marginal.

În cadrul sondajul Global Consumer Insights Survey au fost intervievați 9.180 de consumatori din 25 de state la nivel mondial.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!