Închide

Amenințarea lui Biden de a impune o taxă pe profitul companiilor petroliere, slabe șanse să treacă de Congres

Avatar
oil platform, offshore platform, oil rig

Fotografie de 466654 pe Pixabay

Timp de citire: 4 minute

Amenințarea președintelui Joe Biden de a impune o taxă pe profiturile excepționale ale companiilor petroliere are puține șanse să fie aprobată în Congresul american, chiar dacă democrații sfidează previziunile și reușesc să își mențină majoritatea extrem de subțire în alegerile de la mijlocul mandatului din 8 noiembrie, potrivit Reuters.

Congresul a adoptat mari scutiri fiscale retroactive pentru Big Oil atunci când fostul președinte Donald Trump era la putere, în timp ce cererea de combustibil a scăzut în timpul blocajelor COVID. După ce prețul petrolului a crescut vertiginos în urma invaziei Rusiei în Ucraina, guvernele europene au impus deja taxe neașteptate pentru industriile lor petroliere.

Dar majoritatea legislatorilor americani arată puțin interes pentru a inversa această tendință după ce companii petroliere precum Exxon Mobil Corp și Chevron Corp au obținut profituri trimestriale uriașe, au declarat analiști și oficiali.

Luni, Biden a acuzat companiile de petrol și gaze de “profituri de război”, deoarece acționarii culeg profiturile record sporite de invazia Rusiei în Ucraina. El a spus că, în schimb, companiile ar trebui să scadă costurile combustibilului pentru americani sau să investească o parte din profituri în stimularea producției interne.

“Dacă nu o fac, vor plăti un impozit mai mare pe profiturile lor excedentare și se vor confrunta cu alte restricții”, a spus Biden, dar experții în fiscalitate și energie au spus că îi va fi greu să convingă Congresul, care stabilește politica fiscală a SUA.

Senatorul Sheldon Whitehouse și reprezentantul Ro Khanna, ambii democrați, se numără printre legislatorii care au introdus deja proiecte de lege pentru a impozita profiturile excedentare ale companiilor petroliere. Dar nu toți democrații în funcție susțin acest efort, iar Senatul ar trebui probabil să câștige locuri în rândul democraților săptămâna viitoare chiar și pentru a obține majoritatea simplă necesară pentru a trece o taxă pe profit prin reconciliere bugetară.

Senatorii democrați Kyrsten Sinema din Arizona și Joe Manchin din Virginia de Vest s-ar opune probabil unei taxe pe profiturile excepționale, ceea ce ar diminua perspectivele acesteia, au declarat surse din Congres și grupuri de cercetare. Birourile senatorilor nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii.

Guvernele statale și locale ar putea lua măsuri indiferent de ceea ce face Congresul, spune ClearView Energy Partners, o firmă de cercetare din Washington.

“Prețurile ridicate au tendința de a face guvernele să se agațe, iar o recesiune ar putea tensiona finanțele guvernelor de stat și locale”, a declarat ClearView.

Potrivit acesteia, chiar și statele americane producătoare de petrol, cunoscute pentru impozitele scăzute și reglementările lejere, “ar putea începe să se uite cu atenție la profiturile industriei – ceea ce ar putea duce la anularea sau modificarea stimulentelor existente, dacă nu la noi taxe”.

Oficialii administrației au recunoscut în privat că ar putea fi dificil să se adopte o taxă federală pe profiturile excepționale și au declarat că nu a fost stabilit un termen limită pentru următorul pas. Alte opțiuni includ o posibilă interzicere a exporturilor de produse petroliere, au spus aceștia.

Solicitarea companiilor de a plăti mai multe taxe pentru a finanța serviciile guvernamentale, de la educație la drumuri, a fost un punct cheie al platformei economice a lui Biden. Cu toate acestea, comentariile sale privind impozitul pe profit au fost rapid respinse de către grupuri industriale și de afaceri și chiar de către fostul secretar democrat al Trezoreriei, Larry Summers, care a sugerat că astfel de măsuri ar putea în cele din urmă să crească prețurile prin descurajarea investițiilor și a producției de petrol.

“În concluzie, este vorba doar de politică și de o economie foarte, foarte proastă”, a declarat Scott Hodge, președinte emerit al Tax Foundation, organizație pro-business. El a spus că o taxă pe profit, promulgată în 1980 de fostul președinte Jimmy Carter pentru această industrie, a avut efectul opus, scăzând producția internă.

Marile companii americane plătesc mai puțin decât concurenții lor de peste hotare, arată cercetările Reuters, și contribuie mult mai puțin la bugetul federal decât o făceau în Statele Unite în anii 1940 și 1950.

Rata de impozitare federală din 2021 pentru Exxon a fost de 2,8%, iar pentru Chevron de 1,8%, a calculat Center for American Progress, organizație de stânga, după ce profiturile s-au prăbușit, iar proiectul de lege privind scutirea COVID susținut de Trump, legea CARES, a redus impozitele datorate în trecut pe baza pierderilor din timpul și dinaintea pandemiei.

Exxon a refuzat să comenteze, iar Chevron nu a avut niciun comentariu imediat.

Parlamentarii britanici au aprobat în iulie o taxă excepțională de 25% pentru producătorii de petrol și gaze din Marea Nordului britanică, care se așteaptă să strângă 5 miliarde de lire sterline (5,95 miliarde de dolari) într-un an pentru a ajuta consumatorii cu facturi energetice în creștere. Grecia, Spania și Italia au implementat, de asemenea, taxe excepționale.

Joseph Thornton, un istoric politic și expert în fiscalitate din SUA, a declarat că planurile lui Biden nu sunt “neapărat nebunești”, dar ar putea fi dificil de pus în aplicare. Impozitele pe profiturile excedentare ale companiilor au avut succes în timpul celui de-al Doilea Război Mondial doar pentru că americanii mureau în război, a spus el.

“În mod tradițional, acesta este modul în care acest sentiment de întrerupere morală a fost adunat de politicieni”, pentru a impozita companiile în timpul războiului, a spus el, deși prețurile ridicate la benzină și inflația îi afectau în mod clar pe americani.

Luna trecută, Fondul Monetar Internațional a aprobat impozite permanente bine structurate pe profiturile excedentare din extracția de combustibil, afirmând că acestea ar putea contribui la creșterea veniturilor fără a reduce investițiile sau a crește inflația.

scroll to top