Închide

Amenzi piperate pentru firmele care nu verifică certificatul verde, deși au obligația să o facă

Avatar
Cum Poti Descarca Si Verifica Certificatul Tau De Vaccinare Video 170617 1626872194

foto: agora.md

Timp de citire: 2 minute

Firmele care nu verifică certificatul verde, deși sunt obligate să o facă, ar putea să fie amendate cu până la 10.000 de lei.

Măsura apare într-un proiect de lege adoptat de curând de Senat și transmis la Camera Deputaților, anunță Spotmedia.

Însă pentru ca să intre în vigoare, e nevoie ca ambele foruri să dea un vot pozitiv, iar apoi legea să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Mai exact, senatorii au propus modificarea Legii 55/2020 în sensul de a stabili că este contravenție „nerespectarea de către persoanele juridice a măsurilor stabilite (…) cu privire la verificarea certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID-19”. Asta pentru că în prezent nu există o amendă specială pentru această speță.

Cât despre cuantumul sancțiunii, valorile propuse de senatori sunt cuprinse între 2.000 și 10.000 de lei.

Iar cei care pot face verificări și pot da amenzi sunt:

  • personalul de control al Departamentului pentru Situații de Urgență;
  • subofițerii și ofițerii de pompieri și protecție civilă;
  • agenții și ofițerii de poliție;
  • subofițerii și ofițerii de jandarmi;
  • polițiștii locali.

Potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern, dacă o localitate trece pragul de incidenţă Covid de 3 la mie, va fi necesar certificatul verde pentru a avea acces pe stadioane, la cinema, teatru, concerte, festivaluri, săli de sport, conferinţe, restaurante, dar şi la nunţi şi botezuri.

Organizatorii/operatorii economici care desfășoară activități potrivit Hotărârii Guvernului referitoare la prelungirea stării de alertă au obligația de a scana codul QR de pe certificatul digital al Uniunii Europene privind COVID-19 folosind secțiunea „Verificare reguli interne” din aplicaţia mobilă „Check DCC”, disponibilă pe dispozitivele cu Android, pentru verificarea autenticităţii, valabilităţii şi integrităţii certificatului – dar fără a se reține niciun fel de date sau informații din certificatul verificat.

scroll to top