Închide

ANAF șterge datoriile multor români la debut de an. Măsuri fiscale și pentru companii

Avatar
sky, freedom, happiness

Fotografie de Fotorech pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Începutul de an a adus vești bune pentru români, Agenția Naționala de Administrare Fiscală a anulat, automat, ”creanțele fiscale restante administrate de organul fiscal central, aflate în sold la data de 31 decembrie a anului 2020, mai mici de 40 lei“, potrivit Codului de procedură Fiscală.

Astfel, creanțele fiscale ce se situează sub cuantumul de 40 de lei, aflate în evidența Agenției Naționale de Administrare Fiscală la data de 31 decembrie 2020, au fost anulate în primele zile a acestui an, conform ziarului Unirea.

”Creanțele fiscale restante administrate de organul fiscal central, aflate în sold la data de 31 decembrie a anului, mai mici de 40 lei, se anulează. Plafonul se aplică totalului creanțelor fiscale datorate și neachitate de debitori”, conform alin. (5) art.266 din Codul de Procedură Fiscală.

Excepția de la regulă prevede că “în cazul creanțelor fiscale administrate de organul fiscal local, prin hotărâre, autoritățile deliberative pot stabili plafonul creanțelor fiscale care pot fi anulate, care nu poate depăși limita maximă prevăzută la alin. (5)“.

De la începutul pandemiei multe din firmele românești au întâmpinat probleme financiare, unele ajung chiar în pragul falimentului, iar majoritatea nu și-au putut plăti datoriile către stat la timp. Deși au fost și câteva măsuri de ajutorare emise de guvern, datoriile s-au acumulat.

Deși nu se știe cu exactitate numărul firmelor care au acumulat datorii în această perioadă, cert este că multe dintre ele sunt în imposibilitatea de a-și plăti datoriile la timp către timp. În acest context, conform unui comunicat ANAF, companiile care au acumulat datorii mari în perioada de pandemie, vor putea să-și reeșaloneze plățile conform unui calendar.

În luna decembrie 2020, ANAF spunea că firmele cu datorii acumulate vor putea apela la o cerere de eșalonare a datoriilor. Astfel, din momentul în care este aprobată cererea, compania va avea un termen de 12 luni să plătească integral datoria.

”Contribuabilii persoane fizice și juridice pot accesa eșalonarea la plata simplificata pe o perioada de cel mult 12 luni, pentru obligațiile fiscale principale și accesorii datorate după data declarării stării de urgență”.

Pentru a accesa eșalonarea la plata simplificată trebuie doar îndeplinite, cumulativ, următoarele condiții:

a) să se depună o cerere pana la data de 15 decembrie 2020 inclusiv, sub sancțiunea decăderii. La cerere, se poate anexa graficul de eșalonare cuprinzând cuantumul propus al ratelor de eșalonare;

b) să nu se înregistreze obligații fiscale restante la data declarării stării de urgență”, arată OUG 181/2020.

scroll to top