ANAF-ul a ieșit la vânătoare de coafeze, profesori meditatori și locatori fără acte

,
Autor:    -  
bani cash numerar copyright autor www.AFACERI.news
Copyright foto: contactati autor www.AFACERI.news

Timp de citire: 2 minute

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Ovidiu Heiuş, a afirmat că trebuie direcţionate controalele acolo unde este marea evaziune fiscală, precizând că parcă lumea s-a săturat să vadă Antifrauda alergând după un comerciant care vinde doi covrigi şi un suc la colţul străzii. Cu toate acestea, Lucian Heiuș a vorbit și despre “vânătoarea” profesorilor care oferă meditații, a coafezelor sau a locatorilor care închiriază proprietăți fără întocmirea formelor legale.

“Este un proiect de informare pe aceasta tema. Nu cred că o să pornim foarte curând controale direcționate în această în această direcție, dar toți știm că este un fenomen care se practică de mulți, mulți ani cu aceste meditații și care nu sunt sub nicio formă fiscalizate, dar ele sunt de fapt niște venituri de natură salarială. Atunci noi am făcut o campanie foarte intensă prin care le am explicat profesorilor care practică acest lucru ca să intre în legalitate să își înființeze un PFA, o persoană fizică autorizată. Avem un alt proiect pilot pentru județele Brașov și județul Constanța. Am trimis scrisori pentru persoanele fizice care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor. Acele închirieri pe care spuneam cu trebuie să le declare. La fel pentru persoanele fizice care obțin venituri din asemenea acele saloane de înfrumusețare. Și aici este pilot Bucureștiul și Ilfov și să vedem.”, a declarat Lucian Heiuș, presedintele ANAF, citat de dcnews.ro.

Opinia analistului

Analistul Adrian Negrescu a explicat la un post de televiziune ce înseamnă această “vânătoare” de persoane fizice care obțin venituri de multe ori nefiscalizate.

“Ar fi niște bani acolo care ar mai ajuta la deficit bugetar. Dar să nu uităm că mai avem și medici care își trimit de la stat pacienții la spitalul privat. Mai sunt diverse situații de acest gen. Cred că soluția e una foarte, foarte simplă din punctul meu de vedere.”, spune analistul.

Negrescu vede rezolvarea problemei drept una foarte simplă, apelând la digitalizare.

“Relația ANAF-ului cu cetățenii indiferent cum își obțin veniturile, o platformă online în care să poată să-și declare veniturile e simplu ca și cum ar face o plată pe telefon. Instituțional nu poți să faci plăți decât foarte, foarte dificil. Nu înțelegi absolut nimic din obligațiile pe care le ai în relația cu statul și cred că acesta este primul pas pe care ar trebui să-l facă ANAF-ul, să genereze o platformă online în care românii să-și declare veniturile și să o facă cu un minim respect față de statul român.”, a declarat analistul pentru Antena3.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!