Analist economic, apel la Avocatul Poporului să atace legea care impozitează veniturile cu 70%

, ,
Autor:    -  
Bani Negri Tuflă 200 Lei Bancnote Cash Copyright Contactati Www.afaceri.news
Copyright foto: contactati www.AFACERI.news

Timp de citire: 2 minute

Analistul economic Adrian Negrescu intervine în disputa momentului la nivel fiscal din România. După cum AFACERI.news a scris AICI și AICI, Ministerul Finanțelor Publice, prin ANAF, dorește impozitarea sumelor care circulă ca transferuri între membri unei familii. Premierul Ciolacu a ieșit și a explicat AICI că nu se pune problema unei impozitări suplimentare a sumelor din venituri licite, însă subiectul a stârnit mare vâlvă în aceste zile.

Adrian Negrescu face apel la Avocatul Poporului să atace legea de bază prin care veniturile considerate ilicite sau pentru care nu există o clară proveniență să fie impozitate cu 70%.

“Avocatul Poporului, dacă mai avem așa ceva, ar trebui sa se sesizeze în privința impozitului de 70% pe care ANAF vrea să îl aplice pentru banii pentru care românii nu au chitanțe, o justificare. Acest impozit, pe care l-am criticat încă de anul trecut, încalcă drepturile constituționale ale cetățenilor.

În primul rând, se aplică retroactiv, pentru banii pe care românii i-au făcut înainte de intrarea în vigoare a aceste taxe, ceea ce încalcă principiul neretroactivității legii.
În al doilea rând, valoarea acestuia se traduce, practic, printr-o confiscare, o naționalizare a banilor românilor. Statul trebuie să dovedească, cu probe clare, că banii supuși suprataxării au fost realizați din activități ilicite.
În al treilea rând, prin acest supraimpozit, statul pleacă de la premiza că românii sunt niște infractori dacă nu au chitanțe pentru banii câștigați sau primiți de la rude și prieteni. Unde este prezumția de nevinovăție?
Înțeleg foamea de bani a statului, dorința de a controla mai dur zona de evaziune fiscală, însă pare că ANAF ignoră situațiile specifice în care românii, practic, sunt nevoiți să muncească fără documente, mai ales în străinătate. Este cazul concret al ,,badantelor’’ din Italia, femeile care îngrijesc bătrânii de acolo și care, în marea lor majoritate, nu au un contract de muncă încheiat de familia de italieni. Le tratăm ca pe niște infractoare, le confiscăm 70% din bani?

ANAF ar trebui să explice foarte clar care sunt limitele de competență în această speță, pentru ca românii să își poată adapta situația financiară. Altfel, întreg efortul de a combate evaziunea fiscală pare să devină o vânătoare a românilor care au adunat bani la saltea“,

a conchis Adrian Negrescu într-o postare pe Facebook.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!