Analiștii cred că impactul economic al crizei Covid-19 va ține până la finalul anului viitor


Autor:    -  
A pile of Euro (EUR) banknotes that include 20, 100, and 200 notes. (Part V)
Fotografie de Ibrahim Boran pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Majoritatea analiștilor economici care au participat la sondajul lunar realizat de Asociaţia CFA România cred că impactul economic al coronavirusului va dura până în trimestrul IV al anului 2022, potrivit unui comunicat de presă al Asociației. De asemenea, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a cunoscut o scădere importantă în luna septembrie, raportat la luna anterioară.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a scăzut cu 16,4 puncte comparativ cu luna anterioară, la valoarea de 57,2 puncte, (față de aceeași lună a anului precedent, indicatorul a crescut cu 22,9 puncte). Scăderea s-a datorat ambelor componente ale indicatorului.

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a înregistrat o valoare medie de 5,01%.

În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, peste 93% dintre participanții la sondaj prevăd o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9985 RON/EUR, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0547 RON/EUR. De asemenea, cea mai mică valoare estimată a cursului EUR/RON pentru un orizont de 12 luni este 4,9400.

”Pe fondul prudenței generate de intrarea în valul 4 al pandemiei, indicatorul de încredere macroeconomică a scăzut puternic în luna septembrie. Consistente cu această evoluție sunt și anticipațiile de decelerare a economiei. De asemenea, în contextul creşterii substanţiale a ratei inflaţiei, anticipaţiile inflaţioniste pentru un orizont de 12 luni s-au majorat”, spune Adrian Codîrlașu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.

Analiştii estimează că deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2021 va avea o valoare medie de 7,1%, iar evoluţia, în termeni reali a PIB în anul 2021 va fi de +6,6%.

Aceştia preconizează totodată că datoria publică ca procent din PIB va ajunge, într-un orizont de 12 luni, la aproximativ 54,1%.

În contextul atenţiei sporite a autorităţilor europene cu privire la protecţia mediului înconjurător, atenţie concretizată în reglementări cu privire la luarea în considerare a factorilor ESG (factorii de mediu, sociali şi de guvernanţă) de către instituţiile financiare, au fost introduse în sondaj întrebări cu privire la conştientizarea de către instituţiile financiare a acestor reglementări, pregătirea instituţiilor financiare pentru asigurarea respectării noilor reglementări, precum şi suportul oferit clienţilor pentru asigurarea respectării lor.

Conform răspunsurilor participanţilor, principalul impediment în implementarea factorilor ESG este insuficientă informaţiilor, urmat de lipsa expertizei în acest domeniu.

Sondajul este realizat lunar de Asociaţia CFA România, de peste 10 ani, şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni iar participanţii sunt membri ai Asociaţiei CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenului CFA.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!