Închide

Analiștii financiar-bancari trag un semnal de alarmă: risc puternic de stagflație

Avatar
Stagflatie

Foto: https://theberkshireedge.com/

Timp de citire: 2 minute

Peste 85% din membrii Asociaţiei Analiştilor Financiar Bancari din România (AAFBR) estimează că inflaţia va depăşi 8% în anul 2022. Specialiștii apreciază şi că există un risc moderat spre ridicat pentru a intra în stagflaţie.

Asociaţia Analiştilor Financiar Bancari din Romania (AAFBR) a publicat un nou sondaj de opinie care conţine opinia specialiştilor din asociaţie cu privire la impactul conflictului din Ucraina asupra economiei României.

La chestionar au răspuns un număr de 55 membri AAFBR, în perioada 22 martie – 8 aprilie 2022.

“Vizibilitatea asupra perspectivelor economice este mult mai redusă în contextul războiului din Ucraina. Cu toate acestea, este important să urmărim îndeaproape tendinţele economice şi să facem acest exerciţiu de estimare, cel puţin pe termen scurt, asupra aspectelor macroeconomice cheie. Aşadar, peste 85% din membrii AAFBR sunt de părere că inflaţia va depăşi 8% în anul 2022 şi că există un risc moderat spre ridicat pentru a intra în stagflaţie. Rata de politică monetară este anticipată să crească spre 4% de către aproape jumătate din participanţii la sondaj şi chiar să tindă spre 5% de către circa o treime din participanţi, având în vedere necesitatea contracarării inflaţiei ridicate”,

spune Daniela Ropota, preşedinte AAFBR.

Inflaţia a atins nivelul de 10,2% în luna martie 2022, comparativ cu martie 2021, acesta fiind cel mai ridicat nivel din 2004 până în prezent. De asemenea, tendința cursului valutar EUR/RON este în creștere, fiind estimată depășirea nivelului de 5 lei pentru 1 euro în anul 2022.

”În aceste condiţii, creşterea economică este estimată să încetinească semnificativ în anul curent, putând ajunge la 0-2% în viziunea a 38% dintre respondenţi sau chiar la recesiune în perspectiva a 7% dintre respondenţi”, adaugă ea.

La momentul realizării sondajului, peste 90% din respondenţi se aşteptau la o tendinţă stabilă sau în creştere a sancţiunilor economice cu privire la Rusia şi au existat păreri polarizate în privinţa procesului de accelerare a obţinerii de energie din surse regenerabile in România, fiind o tendinţă mai mult stabilă pe termen scurt.

Ce este stagflația?

Stagflația -portmanteau dintre stagnare și inflație- este situația economică în care rata inflației este mare, creșterea economică este mică sau nulă, iar rata șomajului este înaltă. Aceasta creează o dilemă privind politica economică ce trebuie adoptată, întrucât acțiunile necesare a fi întreprinse pentru a micșora inflația pot spori rata șomajului și viceversa.

Invenția termenului este atribuită politicianului conservator britanic Iain Macleod, care a utilizat termenul pentru prima dată într-un discurs în Parlamentul Regatului Unit în 1965.

În mod tradițional, există două perioade în anii 1970 pe care economiștii le-au definit ca stagflație, respectiv anii 1974-1975 și 1978-1982. Ambele perioade se suprapun unor perioade de recesiune economică.

scroll to top