Închide

Cel mai vechi viaduct feroviar din lume se pregătește de restaurare, înaintea aniversării de 200 de ani

Avatar
Lpool Mchester Railroad

Inaugurarea căii ferate dintre Liverpool și Manchester. Imagine din gara Edgehill, 1830. Sursa: National Railway Museum / Network Rail / Facebook.

Timp de citire: 3 minute

Viaductul Sankey, care traversează valea cu același nume de pe traseul căii ferate care leagă orașele engleze Liverpool și Manchester, a fost construit în urmă cu aproape 200 de ani, în Epoca Victoriană, iar acum urmează să fie restaurat, pentru a se putea pregăti cum se cuvine de împlinirea primilor 200 de ani de viață, scrie publicația de specialitate RailFreight.com.

Această longevitate remarcabilă îl plasează în fruntea clasamentului celor mai vechi viaducte feroviare din lume și într-un club select al unora dintre monumentele inginerești de maximă importanță istorică ale patrimoniului mondial.

Bugetul alocat lucrărilor de restaurare este de 3,8 milioane de lire sterline și, potrivit administratorului căii ferate, este un proiect de întreținere extrem de necesar, mai cu seamă cu cât calea ferată pe care se află viaductul este utilizată intens, atât de traficul de călători, cât și de cel de mărfuri.

Construit între 1828 și 1830, viaductul Sankey, aflat în apropiere de orășelul Newton-le-Willows, nu este doar un element de infrastructură critică a rețelei feroviare care leagă gările Lime Street din Liverpool și Victoria din Manchester, ci este o structură inginerească de prim rang, ceea ce îl plasează printre cele mai apreciate monumente de istorie inginerească din Insulele Britanice

Cu o lungime de 160 de metri peste Valea Sankey, viaductul este o minune inginerească a Epocii Victoriene. Structura este alcătuită din nouă arcade semi-circulare, fiecare întinzându-pe 15 metri și fiind susținute de opt piloni cu înălțimi de până la 21 de metri.

În prezent, viaductul are o cale ferată cu fir dublu și un trafic de până la cinci trenuri pe oră, în fiecare zi.

Deși există în Marea Britanie alte viaducte mai spectaculoase și mai celebre, precum viaductul Ribblehead din Yorkshire sau Royal Border Bridge de pe East Coast Main Line, semnificația istorică a viaductului Sankey este dată de faptul că reprezintă adevăratul loc de naștere al infrastructurii feroviare moderne în istoria umanității.

A fost proiectat de însuși inginerul britanic George Stephenson, pionierul absolut al transportului feroviar, și a jucat un rol esențial în conectarea pe calea ferată a două dintre cele mai importante orașe industriale ale vremii, Manchester și Liverpool. La inaugurarea liniei dintre cele două orașe a fost stabilită prima rută de cale ferată interurbană de pasageri din lume, cu un orar regulat. Importanța liniei rezidă și din aceea că transportul mărfurilor se realiza mult mai repede și mai ieftin între principalul centru al Revoluției Industriale – Manchester – și cel mai important port maritim al epocii – Liverpool.

Viaduct Sankey
Viaductul Sankey, astăzi. Sursa foto: Network Rail.
Viaduct Sankey 1
Viaductul Sankey, astăzi. Sursa foto: Network Rail.

Pentru a asigura longevitatea viaductului și pentru deceniile următoare, o echipă de ingineri specializați va realiza o revizie amplă a viaductului în următoarele patru luni.

Pe lângă restaurarea completă, lucrările metalice ale structurii vor fi revopsite în culorile originale, urmând să fie utilizate vopseluri cât mai apropiate de cele de la început.

De asemenea, se va reface mortarul folosind amestecuri specializate de patrimoniu, pentru a se potrivi cu materialele existente la data edificării sale și se vor efectua reparații extinse ale zidăriei.

Lucrările mai cuprind și instalarea de ancore pentru a fixa orice fisuri, îndepărtarea buruienilor și a plantelor crescute în exces și curățarea graffiti-urilor.

”Semnificația uriașă a viaductului Sankey în dezvoltarea căii ferate așa cum o cunoaștem astăzi nu este poate atât de cunoscută pe cât ar merita, dar sperăm ca asta să se schimbe. Restaurarea pe care o pregătim nu doar că va face ca viaductul să arate bine pentru aniversarea lui de 200 de ani, din 2030, dar va asigura și funcționalitatea lui pentru trenurile de pasageri și de marfă care îl vor traversa pentru mulți ani în viitor”, a spus Mark Evans, manager senior de program la Network Rail Capital Delivery.

Viaduct Sankey Lucrari
Lucrările la viaductul Sankey sunt în toi. Sursa foto: Network Rail.
scroll to top