ANALIZĂ Austria -Tovarășii de arme ai favoritului Kickl la câștigarea alegerilor. Cine îl susține?
- Vremuri tulburi se arată pentru România în dosarul Schengen, atâta timp cât alegerile din Austria, programate duminică, îi dau câștigători pe neonaziștii lui Herbert Kickl, de la FPÖ (Partidul Libertății).
- Actualul cancelar Karl Nehammer de la ÖVP (Partidul Poporului) a exclus o coaliție cu Herbert Kickl.
- Asta pentru că o analiză a 200 de candidați ai Partidului Libertății arată că mulți dintre cei care stau în spatele lui Kickl nu sunt mai puțin radicali.
„FPÖ, la final”,
titra cotidianul vienez Kronen Zeitung atunci când a apărut videoclipul din Ibiza cu celebrul scandal Ibizagate, care a dus la destrămarea alianței dintre populari și extremiști. Dar astăzi, cinci ani mai târziu, partidul de extremă dreapta se află în pragul celui mai mare triumf al său.
Pentru prima dată, Partidul Libertății ar putea deveni cea mai puternică forță din Consiliul Național (Parlamentul de la Viena), iar participarea la guvernare pare de asemenea posibilă. Dar numai fără liderul partidului, Herbert Kickl, se jură liderul ÖVP, Karl Nehammer, al cărui partid este singurul care nu exclude categoric o coaliție cu Partidul Albastru (n.r. culoarea specifică extremiștilor în Austria). Oare de ce nu ne miră?
Odată ce Kickl nu apare în cabinet, Nehammer nu intenționează să renunțe la FPÖ: există „mulți oameni sensibili” în Partidul Albastru, spune cancelarul care detestă România.
Cine sunt “sensibilii” de extremă dreapta?
Cu toate acestea, o analiză a propunerilor electorale ale FPÖ arată că partidul continuă să se bazeze pe oameni care atrag atenția în mod repetat cu declarații problematice, de extremă dreapta și rasiste. Există numeroși fani ai lui Putin, persoane acuzate în proceduri de corupție și susținători ai miturilor conspiraționiste. Unii dintre aceștia se află la vârf, alții la baza listelor electorale – în absolut toate statele federale.
În colaborare cu platforma de cercetare Stoppt die Rechten (Opriți Drepții), apropiată de Verzi, cotidianul austriac DerSTANDARD a analizat 200 de propuneri electorale, luând în considerare primele 20 de locuri pe listele de land și primele 50 pe lista federală. Un lucru este clar: chiar și sub Kickl, mulți dintre candidați sunt organizați în asociații naționaliste de limbă germană, au sau au avut contacte cu extremiști de dreapta precum Mișcarea Identitară sau au apărat public astfel de grupuri.
Pentru cel puțin 15 % dintre candidații analizați, acest lucru este cunoscut din surse disponibile pentru DerSTANDARD sau din alte rapoarte.
Chiar dacă Kickl nu este membru al unei frății, proporția „corpurilor” extremiste de pe listele albastre rămâne disproporționat de mare. Cel puțin aproximativ 8% dintre candidații analizați sunt membri ai fraternităților naționale germane sau ai unor asociații similare, cum ar fi gărzile extremiste.
Fețe cunoscute vor forma coloana vertebrală a ceea ce ar putea fi cel mai puternic grup parlamentar din viitorul Parlament de la Viena: Kickl și secretarii săi generali Michael Schnedlitz și Christian Hafenecker, de exemplu.
Schnedlitz a apărut la o demonstrație a extremiștilor de dreapta în 2016; Kickl i-a descris drept un ONG „demn de sprijin”.
În calitate de purtător de cuvânt al mass-media, Hafenecker menține contacte excelente cu „mass-media alternative”, care sunt parțial alimentate de personalul identitar și atrag atenția cu rapoarte false și poziții pro-rusești. El a descris pozițiile discutate la reuniunea secretă a extremei drepte de la Potsdam din 2023 drept „puncte de vedere patriotice”. În plus, el însuși a fost acuzat pentru falsificarea certificatelor coronavirus. Prezumția de nevinovăție se aplică lui și altor persoane împotriva cărora au fost formulate acuzații penale.
Coronavirusul, temă de propagandă pentru “patrioții Austriei”
Și alți confidenți ai lui Kickl se pot aștepta să fie reintegrați, cum ar fi Dagmar Belakowitsch, care a descris refugiații drept un „lumpenproletariat” și a susținut în timpul pandemiei că spitalele erau supraaglomerate din cauza daunelor produse de vaccinuri.
Problema coronavirusului continuă oricum să joace un rol central: Susanne Fürst (a doua pe listă în landul Austria Superioară) este, de asemenea, foarte implicată în scenă, la fel ca fosta prezentatoare ORF Marie Christine Giuliani, care publică acum programe pe această temă la FPÖ TV.
Cercuri afiliate naziștilor
În mod repetat, pe listele electorale se află persoane care au socializat cu cercuri neonaziste sau chiar au devenit ele însele ostentative. Purtătorul de cuvânt Hannes Amesbauer, care este considerat o figură ministerială în FPÖ, a avut legături cu cercuri de extremă dreaptă și neonaziste în tinerețe. Sub președinția sa, consiliul de administrație al Tineretului „Ring of Freedom” a trebuit să semneze o „declarație de onoare” că nu are nimic de-a face cu site-ul neonazist Alpen-Donau.Info condus de Gottfried Küssel, care a fost condamnat de mai multe ori pentru reactivare nazistă.
René Schimanek, care se află pe lista statului Austria Inferioară, a participat la exercițiile sale sportive militare în anii 1990.
Elisabeth Keyl, secretara de mulți ani a personajului principal din Ibizagate Heinz-Christian Strache, se află de asemenea pe listă și este considerată a fi familiară cu Küssel.
Fotografii SS au fost postate pe pagina de Facebook a ofițerului de poliție Gernot Prinz din landul Carintia – dar el însuși nu susține că ar fi fost implicat. Prinz se află pe lista statului Carintia, care este condus de Gernot Darmann. Germanul Matthias Helferich a făcut cândva un stagiu cu el – a fost ulterior exclus din AfD pentru că era prea de dreapta, după ce s-a descris ca fiind „fața prietenoasă a naziștilor”.
Belakowitsch nu s-a distanțat de naziști atunci când s-a întâlnit cu Helferich și Christoph Ries, candidatul “albastru” din Burgenland, pentru un „schimb de idei”, chiar în acest an. Au existat de altfel rapoarte cu privire la o conferință planificată de Helferich la o frăție din care fac parte membri cunoscuți ai FPÖ.
Apropierea de identitarieni
Listele FPÖ au suprapuneri și mai puternice cu noile mișcări de dreapta (identitarienii), mai mult decât cu cercurile care au o afinitate cu naziștii.
Maximilian Weinzierl, șeful Tineretului Albastru și fost consilier al lui Strache, a luat parte la demonstrații și petreceri identitare. Organizația sa de tineret a publicat, de asemenea, un videoclip care a fost raportat la Oficiul pentru Protecția Constituției sub suspiciunea de reactivare nazistă. Dominic Maier, clasat pe locul patru în landul Salzburg, a bagatelizat totul și a descris identitarii luați sub observație de Oficiul pentru Protecția Constituției drept o organizație „precum Clubul Alpin sau SOS Satul Copiilor”.
Conținutul identitar, cum ar fi apelul la „remigrație”, adică la deportări în masă chiar și ale persoanelor cu ședere legală, face deja parte în mod deschis din mentalitatea albastră. Teza extremei drepte a „schimbului de populație” ca scenariu apocaliptic al unei presupuse „Europe albe” este, de asemenea, propagată în mod deschis, de exemplu de Fabian Walch, al treilea pe lista din landul Tirol. Acesta a declarat în 2023 că schimbul de populație a fost „de mult timp o realitate”.
În 2023, Walch a participat la un „congres montan” împreună cu alți doi membri ai Parlamentului. Pe lângă politicienii FPÖ și identitari, a apărut acolo și strategul de extremă dreapta pentru social media Erik Ahrens, care a promovat ideea de a se angaja în „cercetarea rasială”. Între timp, chiar și identitarii s-au distanțat de Ahrens.
Scandaluri de corupție
Sensibilitatea FPÖ la corupție ridică, de asemenea, semne de întrebare cu privire la capacitatea sa de a guverna. Partidul este implicat în trei scandaluri majore: procesul cazinourilor, scandalul cheltuielilor care au apărut după videoclipul de la Ibiza și scandalul financiar albastru din landul Stiria.
Mai multe persoane au atras atenția în legătură cu aceste scandaluri. Markus Tschank, al cincilea pe listă în Viena, de exemplu, a condus Institutul pentru Politici de Securitate (ISP), care a avut un parteneriat cu Novomatic. Procedurile legate de ISP au fost întrerupte recent. Hubert Fuchs, fost secretar de stat, este încă inculpat în scandalul cu cazinourile.
Ulrike Nittmann, a șaptea pe listă la Viena, a distrus conturile FPÖ din Viena, ceea ce a îngreunat anchetatorii.
Membru al Consiliului Național, Axel Kassegger, coorganizator al călătoriei talibanilor albaștri, a preluat conducerea partidului din Graz după ce au devenit cunoscute malversațiunile care au implicat finanțări de milioane de euro, iar vocile critice au dispărut.
Candidați ministerabili
Opusul direct al lui Thomas Schmid, cândva cel mai puternic funcționar public din Ministerul de Finanțe, a fost Arnold Schiefer. Cei doi au negociat pachete de personal; o înțelegere Schmid-Schiefer a fost, de asemenea, subiectul procesului împotriva fostului cancelar Sebastian Kurz (ÖVP).
Pe lângă Schiefer, Barbara Kolm, expertul economic al FPÖ, este și ea considerată o ministeriabilă. Pozițiile sale contravin imaginii „partidului omului simplu”: Kolm a avut de gând privatizarea apei, a propus rularea banilor publici prin paradisuri fiscale stimulative pentru a face față concurenței internaționale și a făcut lobby pentru industria tutunului.
Oamenii fideli lui Kickl stau cu ochii pe ceas. În câteva zile vor afla dacă au câștigat alegerile. Iar in câteva săptămâni vor conduce probabil Austria.