Un mare producător de baterii suedez anunță concedieri pe fondul dificultăților din industria EV

, , ,
Autor:    -  
car, electric car, charging station
Fotografie de LeeRosario pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Producătorul suedez de baterii Northvolt a anunțat luni (23 septembrie) că va concedia aproape un sfert din forța sa de muncă, într-un moment în care starea industriei vehiculelor electrice (EV) reprezintă o preocupare crescândă în capitalele UE, potrivit Euractiv.

Concedierile reprezintă aproape un sfert din personalul companiei din Suedia, aproximativ 1.000 de locuri de muncă urmând să fie pierdute în micul oraș nordic Skellefteå, 400 în Västerås și 200 în Stockholm.

„Este foarte dificil, dar necesar. Este clar că te poți simți trist că trebuie să iei o astfel de decizie. Nu în ultimul rând pentru oamenii și familiile afectate”,

a scris Peter Carlsson, CEO al Northvolt, într-un comunicat de presă.

Northvolt, primul producător de baterii din UE care aproviziona producătorii europeni de automobile, a avut probleme majore în a accelera producția de baterii pentru a fi profitabilă și în a strânge capital nou.

Ministrul suedez al afacerilor economice, Ebba Busch, a declarat pentru Dagens Industri: „Aceasta înseamnă o situație dificilă și o mare îngrijorare pentru cei care riscă să își piardă locurile de muncă. Guvernul urmărește îndeaproape evoluțiile și este în contact cu părțile implicate.”

Printre cei afectați de notificare se numără lucrătorii care nu sunt cetățeni ai UE, dar care au lucrat acolo cu permise de muncă și care riscă să fie forțați să părăsească țara dacă sunt concediați.

„Guvernul trebuie să găsească soluții astfel încât cei cu permise de muncă să poată rămâne, în loc să fie forțați să părăsească țara. Trebuie să asigurăm competențele și forța de muncă, astfel încât economia și Suedia să nu piardă avânt în tranziția ecologică”,

a declarat Lorents Burman, președintele social-democrat al Consiliului municipal Skellefteå, în cadrul unei conferințe de presă.

Scăderea cererii de vehicule electrice

Criza suferită de Northvolt și consecințele sale sociale fac parte dintr-un context economic deosebit de tulbure pentru industria vehiculelor electrice, care înregistrează o scădere a vânzărilor.

„În timp ce impulsul general pentru electrificare rămâne puternic, trebuie să ne asigurăm că luăm măsurile potrivite la momentul potrivit ca răspuns la vânturile contrare de pe piața auto și la climatul industrial mai larg”,

a scris CEO-ul Northvolt în comunicatul său de presă.

Potrivit Asociației Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), numărul de mașini electrice vândute în UE în luna august a scăzut cu 18% față de vânzările de anul trecut, ajungând la 643 000 în august.

Presiunea exercitată de normele UE privind emisiile auto

Pe lângă cererea slabă, producătorii europeni de automobile trebuie să facă față unor standarde europene din ce în ce mai stricte, și anume normele UE privind emisiile auto.

Acestea impun producătorilor auto să reducă emisiile medii de CO2 ale autovehiculelor noi cu 15% până în 2025, cu 55% până în 2030 și cu 100% până în 2035 – toate în comparație cu nivelurile din 2021 – în special prin creșterea producției de autovehicule electrice care sunt considerate cu „emisii zero”.

În conformitate cu legislația UE, producătorii de automobile trebuie să îndeplinească aceste obiective mai stricte până în 2025 sau să se confrunte cu amenzi usturătoare de 95 EUR pentru fiecare gram suplimentar de CO2 produs în medie de fiecare mașină.

„Normele actuale nu țin cont de schimbarea profundă a climatului geopolitic și economic din ultimii [câțiva] ani”,

a afirmat consiliul director al ACEA într-o declarație, avertizând că «incapacitatea inerentă a legislației de a se adapta la evoluțiile din lumea reală erodează și mai mult competitivitatea sectorului».

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a respins chiar solicitările unor părți ale industriei de a modifica obiectivul pentru 2025, susținând că sectorul „a avut destul timp să se pregătească”.

Cu toate acestea, având în vedere că vânzările de mașini electrice nu au fost pe măsura așteptărilor, ACEA a solicitat joi o revizuire mai rapidă a normelor UE privind emisiile auto, prevăzută pentru 2026, un apel susținut și de Roma și Berlin, care doresc să își protejeze industriile auto.

Factorul chinezesc

Pe lângă scăderea cererii și discuțiile privind normele europene, sectorul european al vehiculelor electrice este un subiect de dispută cu China, care a fost acuzată de concurență neloială de către președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a abordat subiectul în discursul său privind starea Uniunii de anul trecut.

Având în vedere că producătorii chinezi și-au lansat recent modelele electrice în Europa, Comisia dorește să impună noi tarife pentru automobilele electrice chinezești, dacă este necesar.

Cu toate acestea, având în vedere perspectiva unui război comercial, Beijingul și UE au convenit să reexamineze posibilitatea de a stabili un preț minim pentru producătorii auto chinezi care vând vehicule electrice, pentru a evita tarifele definitive de până la 35,3%.

Într-o declarație publicată după o întâlnire între ministrul chinez al comerțului, Wang Wentao, și comisarul european pentru comerț, Valdis Dombrovskis, joia trecută (19 septembrie), Comisia a afirmat că Bruxellesul și Beijingul vor „analiza din nou” așa-numitele angajamente privind prețurile.

Acestea sunt acorduri prin care o contrapartidă comercială se angajează să stabilească prețuri de vânzare minime pentru produsele sale pentru a evita tarifele.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!