Închide

Analiză: Cât costă Xbox Series X şi PS5 în România şi în lume?

Avatar
Wired Xbox Ps5

Sursă foto: Wired UK

Timp de citire: 2 minute

Cât trebuie să plăteşti pentru un PS5 şi Xbox Series X – console de jocuri de ultimă generaţie? Cât de mult variază preţurile din diferite ţări? Şi unde este cel mai ieftin în lume să fii gamer? Analiştii Picodi au evaluat preţurile celor mai noi console de jocuri video şi abonamentele celor mai populare două platforme pentru a răspunde la aceste întrebări, scrie Adevărul.

Peste 4.800 lei pentru o consolă

Pentru comparaţie, au fost alese consolele emblematice din generaţia a 9-a a două platforme concurente: Sony Playstation 5 (unitate de disc Blu-ray) şi Xbox Series X.

Fanii PlayStation din Ucraina trebuie să plătească cel mai mult, unde magazinele online vând cea mai nouă consolă Sony la preţul de 5.686 lei. Pe de altă parte, noua Xbox este cea mai scumpă în Argentina – 5.200 lei.

Cel mai bun preţ pentru ambele console se găseşte în Canada, unde PlayStation 5 costă 1.979 lei, iar Xbox Series X costă 1.885 lei.

În România, Xbox costă 2.499 lei, iar PlayStation la fel, preţul celor două fiind identic, ca în multe alte ţări. Preţuri puţin mai mici se găsesc în Elveţia, unde PS5 şi Xbox Series X costă în jur de 2.200 lei.

Consola de jocuri nu e tot

Atât Sony, cât şi Microsoft oferă abonamente care permit modul multiplayer – PlayStation Plus şi Xbox Live Gold. Abonaţii primesc, de asemenea, mai multe jocuri gratuite în fiecare lună. Similar preţurilor consolelor de jocuri video, costurile abonamentelor variază în funcţie de ţară.

În comparaţie cu preţurile de abonament anuale, Turcia s-a clasat pe primul loc, atât Xbox Live Gold (154 lei), cât şi PlayStation Plus (92 lei) fiind cele mai ieftine.

La sfârşitul clasamentului se află Elveţia, unde un abonament Xbox Live Gold de un an costă 452 lei, iar PS Plus costă 316 lei. După cum declară companiile, preţurile abonamentelor reflectă economiile de piaţă locale.

În România, preţurile abonamentelor Xbox Live Gold şi PS Plus sunt de 412 lei şi, respectiv, 269 lei. Nu sunt la fel de scumpe ca pentru elveţieni, dar, totuşi, sunt de aproape trei ori mai mari decât pentru gamerii turci.

Notă: Microsoft a încetat să vândă abonamente Xbox Live Gold de 12 luni, motiv pentru care, în această comparaţie, au fost multiplicate costurile abonamentelor de 3 luni cu 4.

Rezumatul costurilor

Care ţară este cel mai bun loc pentru un gamer? Picodi a comparat seturi care constau în costurile unei console de jocuri video şi a abonamentului anual respectiv.

Pentru fanii jocurilor video, Canada este locul perfect. Costurile reduse ale consolelor de jocuri şi abonamentele anuale ieftine oferă preţuri accesibile pentru ambele seturi – 2.199 lei pentru PlayStation şi 2.262 pentru Xbox. România s-a aflat în mijlocul clasamentului, cu 2.768 lei pentru un set PlayStation şi 2.911 lei pentru un set Xbox.

Un lucru este sigur: a fi gamer costă de te îndoaie în Argentina, deoarece seturile PlayStation şi Xbox costă 5.365 lei şi, respectiv, 5.533 lei. Singura ţară în care setul PlayStation este mai scump este Ucraina – 5.875 lei.

Metodologie

Acest raport se bazează pe preţurile locale ale consolelor de jocuri video: PlayStation 5 Standard şi Xbox Series X cu un singur gamepad şi fără nici un joc. Preţurile abonamentului provin de pe site-urile oficiale PlayStation, Xbox, şi cele ale vânzătorilor locali de la începutul lunii decembrie. Pentru conversia valutară, am utilizat cursul mediu de schimb din noiembrie 2020.

scroll to top