ANALIZĂ | Doar o “iarnă crypto” sau eră glaciară pe piața criptomonedelor?
Evenimentele dramatice din 2022 ar putea remodela peisajul crypto pentru anii următori. Una dintre cele mai volatile clase de active din lume se poate aștepta la schimbări majore în 2023.
Dacă ești de părere că Wall Street a avut un an prost, ce poți spune despre criptomonede? Pe baza datelor de la CoinMarketCap.com citate de B1 TV, valoarea agregată a peste 22.100 de monede digitale a scăzut de la aproape 3.000 de miliarde de dolari în noiembrie 2021 la mai puțin de 795 de miliarde de dolari la 29 decembrie 2022. Aceasta reprezintă o scădere de aproximativ 75% în mai puțin de 14 luni. După un an atât de tumultuos, cum ar trebui să planifice investitorii în criptomonede anul 2023?
De ce s-a prăbușit piața crypto în 2022?
O mare parte din criptomonede au ajuns în stratosferă la începutul anului 2022, când entuziasmul a fost unul astronomic, dar câteva luni mai târziu totul s-a prăbușit la pământ. Deși crahurile nu sunt ceva nou în domeniul activelor digitale, în 2022, valoarea criptomonedelor precum Bitcoin și Ethereum a scăzut cu peste 50% față de valoarea lor maximă din 2021, demonstrând, încă o dată, volatilitatea acestei clase de active.
La fel ca aproape orice altceva în domeniul financiar, prețurile criptomonedelor s-au prăbușit atunci când Rezerva Federală a început să majoreze ratele dobânzilor pentru a combate inflația galopantă.
Aproape de sfârșitul anului 2022, prăbușirea FTX a zguduit din nou lumea crypto. În urma acestui eveniment, rolul guvernului pe piața crypto a devenit un subiect în mare vogă în rândul investitorilor.
În general, criptomonedele au avut un an teribil, raportând o pierdere de aproximativ 2 trilioane de dolari din valoarea lor de piață. Investitorii, giganții din domeniul crypto și alte persoane afectate își pun întrebarea: încotro se îndreaptă criptomonedele?
Privind retrospectiv la anul 2022, oamenii sunt furioși și confuzi. Mulți dintre aceștia au sosit târziu, când prețurile erau mai mari crezând că piețele nu fac decât să crească. Și-au asumat iscuri prea mari, utilizând un efect de levier foarte mare. Și-au pus încrederea în exchange-uri crypto precum FTX, încasând pierderi de mii de dolari. Deși investitorii recurg la acțiuni în justiție pentru a-și recupera aceste pierderi, este posibil ca și ei să privească anul 2023 ca pe un an de redresare.
Pot exista mai mulți factori motivaționali care ar putea susține entuziasmul investitorilor. Dar există un punct de discuție cheie: reglementarea.
Un lucru care îi face pe investitori să rămână optimiști: transparența rețelelor crypto
Deși mulți investitori s-au confruntat cu pierderi masive și 2022 ar putea fi considerat unul dintre cei mai răi ani pentru piața crypto, ceea ce este impresionant pentru monedele proeminente precum Bitcoin și Ethereum este că ambele au trebuit să recupereze decalajul în operațiuni. Nicio tranzacție nu a fost întreruptă.
Al doilea aspect pozitiv pentru criptomonede este recunoașterea de către autoritățile de reglementare a importanței descentralizării și a transparenței, iar această criză ar trebui să fie o lecție. Organizația Internațională a Comisiilor de Valori Mobiliare elaborează un cadru pentru sectorul crypto. Este prea devreme pentru a anticipa cât de bună va fi foaia de parcurs pentru această industrie, întrucât recomandările sunt așteptate abia la sfârșitul anului 2023.
Dincolo de toate aspectele negative, instituțiile tradiționale par să aibă o viziune pe termen lung asupra activelor digitale, în ciuda recentului crypto crash și vor să construiască o infrastructură care să susțină treptat utilizarea acestora în anii următori.
Topul subiectelor crypto care trebuie monitorizate în 2023
Riscul de contagiune: Industria criptomonedelor a fost zguduită de prăbușirea FTX în noiembrie. Acesta a fost al doilea cel mai mare exchange crypto din lume și punctul de acces pentru milioane de persoane în piața activelor digitale. În condițiile în care încrederea investitorilor în ecosistemul crypto se deteriorează într-un ritm alarmant, prăbușirea FTX ar putea declanșa un posibil efect de domino care amenință să dărâme chiar și companiile crypto bine poziționate.
Cadrul de reglementare: Pe măsură ce segmentul criptomonedelor continuă să crească și să se maturizeze, organismele de reglementare din întreaga lume pot oferi mai multă claritate și îndrumare cu privire la modul în care trebuie tratate aceste active. Acest lucru ar putea contribui la consolidarea încrederii în această piață și la încurajarea unui grad mai mare de adoptare.
Gradul de adoptare: Pe măsură ce tot mai mulți oameni află despre criptomonede și despre tehnologia care stă la baza lor, numărul celor care folosesc aceste active va continua să crească. Asta ar putea duce la o adoptare sporită de către companii și persoane fizice, ceea ce ar putea stimula cererea pentru criptomonede.
Infrastructura: Infrastructura din jurul criptomonedelor, cum ar fi exchange-urile, portofelele și procesatorii de plăți, s-ar putea îmbunătăți și, astfel, ar deveni mai ușor de utilizat. Acest lucru ar putea facilita cumpărarea, vânzarea și utilizarea criptomonedelor în viața de zi cu zi.
Impozitarea: Nu este cea mai interesantă parte a investiției în criptomonede, dar dacă investești într-o monedă digitală, trebuie să știi cum se calculează impozitele pentru criptomonede. Deși acestea sunt active relativ noi, autoritățile lucrează din greu pentru a aplica conformitatea fiscală pentru criptomonede.
Investițiile instituționale și participarea marilor corporații: Din cauza originii Bitcoin ca proiect peer-to-peer, fără instituții financiare implicate, piața crypto a început ca o oportunitate pentru investitorii de retail. A rămas așa până la sfârșitul anilor 2010, când primii investitori instituționali au început să acorde atenție și, în cele din urmă, au ajuns la concluzia că monedele digitale sunt aici pentru a rămâne.
În prezent, mulți investitori instituționali bine-cunoscuți dețin criptomonede în portofoliile lor, inclusiv manageri de active de renume mondial, iar experții spun că se așteaptă ca impulsul investițiilor instituționale în activele crypto să continue pentru o vreme.
Afluxul marilor corporații stimulează gradul de adoptare, accesibilitatea și inovarea, astfel încât, este crucial pentru ca industria să evolueze Nu există prea multe elemente care să indice o încetinire a acestei tendințe, astfel încât, este probabil ca din ce în ce mai multe corporații să intre în spațiul crypto în 2023.
Sentimentul de pe piețele de acțiuni: În afară de factorii de mai sus, bursele de acțiuni pot influența evoluția prețurilor criptomonedelor în 2023. În 2022, piața crypto a fost puternic corelată cu acțiunile cu un grad de risc specific, inclusiv cu acțiunile tehnologice. Întrucât piețele de acțiuni sunt sensibile față de mediul macro, se pare că acest mediu joacă un rol important și în cazul criptomonedelor.
Concluzie
Anul 2022 a reprezentat o perioadă dificilă pentru piața crypto, iar experții cred că lucrurile s-ar putea schimba pentru acest sector în anul următor.
2023 ar putea fi o oportunitate pentru criptomonede în ceea ce privește o schimbare de imagine. Un sector care, uneori, a fost catalogat de mulți drept „extrem de volatil”, o „schemă Ponzi” și chiar o „înșelătorie”, trebuie să recâștige încrederea oamenilor. Anul 2022 a fost presărat cu titluri media în jurul escrocheriilor crypto și a schemelor de tip „pump and dump”, dar experții cred că anul 2023 ar putea fi puțin diferit pentru criptomonede.