Închide

Unde sunt cele mai îndrăgostite cupluri? România ocupă o poziție onorantă în topul mondial al iubirii

Avatar
people, man, woman

Fotografie de StockSnap pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Un studiu amplu realizat de către oamenii de știință conduși de Universitatea din Wroclaw, Polonia, în 45 de țări din întreaga lume, dezvăluie locul unde sunt cele mai îndrăgostite cupluri. Astfel, rezultatele arată că Ungaria a ieșit pe primul loc în topul mondial al iubirii, dar România se găsește pe un loc fruntaș, surclasând Rusia, Germania, Austria, Olanda și Spania.

Dacă mulți credeau că Parisul este capitala mondială a iubirii, iată că noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature Scientific Report pe 14 ianuarie 2023, arată că lucrurile s-au schimbat.

Au fost chestionați 9.500 de oameni din 45 de țări în privința satisfacției relației pe care o au. Cercetătorii au descoperit că perechile din Ungaria erau cele mai îndrăgostite pe plan mondial, transmite ziare.com.

Practic sondajul a investigat iubirea din familie sau cuplu, fiind chestionați bărbați și femei de pretutindeni din lume. Ungaria a ieșit pe primul loc cu un ”scor al iubirii” de 7,94 dintr-un maximum posibil de 9 (s-au acordat punctaje de la 1 la 9 la trei factori de bază ai unei relații de iubire, conform teoriei lui Sternberg: intimitatea, pasiunea și angajamentul).

Sternberg a afirmat că dragostea constă în intimitate, pasiune și angajament. Cercetătorii au decis să urmeze teoria lui Sternberg deoarece cel puțin două dintre componentele sale (adică intimitatea și pasiunea) se aliniază perfect cu obiectivele avute în vedere.

Pe locurile următoare ale topului mondial al iubirii au fost Malaezia – 7,88 și Portugalia – 7.88, Statele Unite – 7,88, Italia – 7,79. România a ocupat un loc fruntaș, fiind pe poziția a 12-a în lume, devansând alte țări importante precum Spania – locul 14, Rusia – 22, Țările de Jos (Olanda) – 33, Germania – 40 și Austria – 41.

Cele mai nefericite cupluri au venit din Pakistan, care a raportat un scor al dragostei de 6,49, în timp ce Marea Britanie nu a fost inclusă în studiu. Cercetătorii au remarcat o corelație pozitivă între fericirea unui cuplu și cât de dezvoltată este țara lor.

”Am descoperit că nivelurile medii de dragoste (în special intimitatea) au fost mai mari în țările cu un stadiu de modernizare, colectivism și temperaturi medii anuale mai mari. În concluzie, rezultatele noastre oferă un anumit sprijin ipotezei că procesele de modernizare ar putea influența experiențele amoroase”, arată studiul la care a participat și dr. Camelia Popa de la Institutul de filosofie și psihologie al Academiei Române din București.

scroll to top