Închide

ANALIZĂ F1 | Finala sezonului: cine va fi campion? 5 aspecte esențiale de urmărit în Abu Dhabi

Avatar
Max Lewis

FIA i-a avertizat pe piloți cu privire la comportamentul lor pe pistă înaintea cursei finale de la Abu Dhabi. Foto: F1.com

Timp de citire: 4 minute

De la permutările finale ale titlului pentru Max Verstappen și Lewis Hamilton până la un prim tur crucial, și de la Lando Norris care s-ar putea alătura petrecerii până la impactul unui nou desen al circuitului Yas Marina asupra cursei, alegem împreună cu specialiștii de la F1.com câteva dintre domeniile-cheie pe care să le urmărim în adevărata Finală a campionatului de Formula 1, Marele Premiu din Abu Dhabi.

1. Permutări pentru titlu

Știm cu toții, iubitori ai Formulei 1, că Max Verstappen și Lewis Hamilton intră în luptă ca niciodată în Grand Prix-ul Abu Dhabi, dar există câteva ciudățenii care trebuie evidențiate în ceea ce privește modul în care va fi decis titlul.

Partea ușoară: cine termină în fața celuilalt, va câștiga campionatul… însă doar atâta timp cât se află în primii opt! După aceea, contează locul unde termină Verstappen. Dacă Hamilton îl depășește, va fi campion, dar dacă vor termina la egalitate de puncte, va fi titlul lui Verstappen pentru că are mai multe victorii în acest sezon. S-ar putea întâmpla asta în cazul în care ambii piloți nu reușesc să termine cursa, ambii piloți clasându-se în afara top 10 sau Hamilton terminând pe locul 9 în fața lui Verstappen pe locul 10, dar pilotul Red Bull obținând un punct suplimentar pentru cel mai rapid tur.

Pentru campionatul constructorilor, Red Bull sunt cei defavorizați și trebuie să depășească Mercedes cu 28 de puncte pentru a câștiga titlul. Adică locul al cincilea și al șaselea pentru Mercedes – și cele 17 puncte pe care le aduc aceste poziționări – le-ar fi suficiente “nemților”.

Max Pole
Max Verstappen face cărțile în startul Abu Dhabi GP, atâta timp cât deține prima poziție la plecarea în cursă. Foto: F1.com

2. Un tur 1 crucial

Unul dintre aspectele remarcabile ale luptei pentru campionat din acest an a fost de câte ori Verstappen și Hamilton s-au luptat unul împotriva celuilalt pe pistă în timpul curselor, iar multe dintre aceste ocazii au fost în turul de deschidere. Modul în care cei doi rivali au optat pentru diferiți compuși de anvelope pentru a începe cursa finală nu face decât să adauge importanța primului tur în acest weekend.

Duminică, Verstappen pornește pe softuri și Hamilton pe medii. Mediile ar trebui să ofere o oportunitate de a alerga mai mult și, eventual, de a încerca un undercut, dar softurile îi oferă lui Verstappen un avantaj de aderență în afara liniei și un posibil start mai bun. Va reuși Verstappen să își păstreze conducerea în primul tur? Chiar și așa, dacă Hamilton pornește asaltul asupra olandezului, este mai probabil ca softurile să se supraîncălzească, iar prima parte a cursei lui Verstappen devine mult mai dificilă.

Grila De Start
Verstappen și Hamilton împart prima linie de start, în timp ce Norris și Perez încep pe rândul 2. Foto: F1.com

3. Avertismente și penalizări

Având în vedere că primul tur va fi un punct focal al finalei, un avertisment recent al directorului de curse FIA, Michael Masi, va trebui să fie în mintea ambilor piloți. Masi și-a propus să evidențieze anumite articole din Codul Sportiv Internațional în notele sale dinaintea cursei, amintindu-le piloților de penalitățile pe care le-ar putea aplica. Concret, Masi a afirmat că

„orice încălcare a principiilor echității în competiție, comportament antisportiv sau încercare de a influența rezultatul unei competiții într-un mod contrar eticii sportive” nu ar fi tolerate și că suspendările de curse sau retragerea punctelor îi sunt la îndemână conform regulamentului dacă va fi necesar.

Cu titlul pe masă, emoțiile sunt susceptibile să devină ridicate și limitele împinse la maxim, dar dacă Verstappen sau Hamilton (ori orice alt pilot de pe grilă care caută să ajute o parte sau alta pentru câștigarea titlului) împinge limitele prea departe, s-ar putea trezi în fața unor grele sancțiuni de la FIA.

4. Necunoscuta “iritatului” Norris  

Totuși, nu doar primii doi caută să-și cimenteze pozițiile finale în acest sezon. Următoarea bătălie evidentă are loc între Charles Leclerc, Lando Norris și Carlos Sainz. Leclerc deține un avantaj slab, dar oricare dintre cei trei ar putea termina pe locul cinci în clasamentul piloților. Însă, curios, Norris se arată îngrijorat mai mult de bătălia pentru titlu decât de propria sa luptă. Asta pentru că Norris a realizat un tur final excelent în Q3 pentru a-și asigura locul al treilea pe grilă, direct în spatele lui Verstappen și Hamilton și înaintea lui Sergio Perez, venit pe locul patru.

Norris a admis că este iritat să se implice între cei doi pretendenți la titlu și ar prefera chiar ca aceștia să aibă un avans de cinci secunde, astfel încât să nu existe șanse ca el să facă parte din vreo controversă. Însă clasat atât de aproape de protagoniștii finalei, este mai probabil ca influența sa să fie simțită în ceafă atât de Verstappen, cât și de Hamilton.

Perez, pe poziția a patra, cu siguranță este pitbullul pus de echipă care trebuie să scape repede de Norris, pentru a încerca să ajute cauza lui Verstappen, în timp ce Bottas are mai mult teren de recuperat de pe P6, dar începe cu anvelopa medie care ar trebui să-i ofere mai multă flexibilitate strategică.

Norris s-ar putea să fie precaut să facă o mișcare curajoasă la start față de cei din fața lui, dar nu le va face viața ușoară locotenenților Red Bull și Mercedes din spatele său, iar asta ar putea influența modul în care Red Bull și Mercedes trebuie să abordeze cursa strategic.

Lando
Lando Norris, McLaren, nu vrea să se amestece în lupta granzilor. Pentru moment. Foto: f1.com

5. Un nou desen al pistei

De la două circuite nou-nouțe din calendarul de Formula 1, am ajuns în ceea ce este de obicei un loc familiar, în Abu Dhabi. Dar peisajul oferă o provocare diferită anul acesta. Asta pentru că a avut loc o remodelare majoră a circuitului Yas Marina în ultimele 12 luni, cu adăugarea a două viraje noi.

 Piloții s-au bucurat de actualizare din punct de vedere al performanței unui tur de circuit, cu mai multe viraje de mare viteză pentru a forța cu adevărat performanța mașinii, dar ceea ce este necunoscut este cum vor avea loc depășirile între monoposturile de Formula 1.

În F2 am văzut piloți capabili să treacă roată la roată prin Virajul 9 și să fie rapizi pe linii diferite, plus că redesenatul Viraj 5 mai stabilește o trecere DRS, dar rămâne să vedem dacă asta înseamnă că vom avea mai multe depășiri sau o altă cursă strategică în F1. 

Să urmărim împreună cea mai interesantă cursă a sezonului, Marea Finală a Campionatului de Formula 1, între cei mai buni piloți și cele mai bune echipe, duminică, 12 decembrie, ora 15.00.

scroll to top