Închide

Analiză Fitch: Vârsta de aur a cărbunelui nu a trecut, piața va rămâne încă ”încinsă” ani buni

Avatar
A bucket wheel excavator in a coal mine in grayscale photography

Fotografie de Karl Gerber pe Pexels

Timp de citire: 2 minute

Revenirea remarcabilă a cărbunelui în prim-planul discuțiilor referitoare la producția de energie în anii următori va continua încă ani buni de aici înainte. Evoluția acestuia, de la un tip de combustibil căruia începuse să i se cânte prohodul, până la una dintre cele mai căutate mărfuri din lume, este de natură să continue în același sens încă ani de zile, potrivit unei analize a Fitch Solutions, citată de Bloomberg.

Planurile Europei de a renunța la importurile de combustibili și alte materii prime energetice de proveniență rusească vor sprijini piața mondială a cărbunelui în două moduri distincte, iar ambele mecanisme care se vor manifesta pe piață vor menține prețurile crescute în viitorul apropiat, potrivit analiștilor Fitch Solutions.

Întâi, interdicția UE asupra importurilor de cărbune rusesc, care a intrat în vigoare luna aceasta, va stimula cererea de importuri din alte țări, precum Indonezia și chiar Australia.

În al doilea rând, planurile europenilor de a înlocui importurile de gaze rusești prin conducte cu transporturi de gaze naturale lichefiate vor lăsa pe piață mai puține gaze pentru alte țări consumatoare, forțându-le să folosească, la schimb, mai mult cărbune.

Prin urmare, Fitch și-a revizuit în creștere substanțială prognoza cotațiilor cărbunelui termic din Asia pentru acest an, dar și pentru anii care urmează.

Astfel, analiștii se așteaptă ca prețurile cărbunilor încărcați din portul australian Newcastle să se situeze, în medie, la 320 de dolari americani pe tonă în acest an, pentru ca estimarea medie a cotației pentru perioada 2022-2026 să ajungă la 246 de dolari americani pe tonă, în creștere semnificativă față de previziunile anterioare, de 230 de dolari, respectiv 159 de dolari.

Prețurile cărbunelui din Asia a atins noi recorduri succesive la începutul acestui an, după ce invadarea Ucrainei de către Rusia a întins nervii pe o piață deja agitată. Companiile miniere se chinuie să țină pasul cu creșterea cererii, în condițiile în care marile companii de utilități se grăbesc să își asigure combustibilii necesari pentru perioadele de vârf de consum de la iarnă.

Schimbarea curbelor forward pe piețele futures pe cărbune indică, de asemenea, că prețurile ridicate vor mai rămâne în acest teritoriu încă mult și bine.

De pildă, un contract cu livrare în decembrie 2026 pentru cărbunele Newcastle are un preț de 233,15 de dolari pe tonă, în creștere de la 111,15 de dolari la începutul acestui an și 80,80 de dolari la începutul lui 2021.

scroll to top