Închide

ANCOM: Telekom, singurul operator amendat pentru acoperirea slabă cu semnal de voce mobilă

Avatar
telephone, mobile, call

Fotografie de niekverlaan pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a finalizat recent cea de-a treia campanie de verificare a acoperirii cu semnal de voce mobilă pe teritoriul României, în urma căreia Telekom a fost singurul operator de servicii de telefonie mobilă sancționat pentru neîndeplinirea obligațiilor de acoperire de 98% din populația României, anunță arbitrul telecom într-un comunicat de presă.

Campania de măsurare a acoperirii naționale cu servicii de voce mobilă s-a desfășurat în perioada august – decembrie 2020, acoperirea cu semnal a localităților fiind măsurată prin parcurgerea drumurilor accesibile, a bulevardelor și străzilor principale și secundare.

În cadrul campaniei a fost măsurată acoperirea cu semnal în 13.398 localități, fiind totodată măsurați aproape 250.000 de km pe drumurile naționale, județene, orășenești și comunale. Din totalul de 20.121.587 de locuitori, conform recensământului populației și al locuințelor, au fost măsurate zonele locuite de 20.117.553 de persoane. Acoperirea cu servicii de voce a fost calculată ca raport între suma populației acoperite și suma populației măsurate.

Acoperire Voce Mobila
Situația acoperirii cu semnal de voce mobilă în 2019 și 2020. Sursa: ANCOM.

“Conform măsurătorilor din teren, Orange România acoperea cu servicii de voce mobilă un procent de 98,27% din totalul populației, Vodafone Romania – 98,16%, RCS&RDS – 98,02%, iar Telekom România Mobile Communications – 97,25%”, anunță ANCOM.

Situația comparativă a măsurătorilor reflectă faptul că toți operatorii și-au îmbunătățit gradul de acoperire, doar unul dintre ei neîndeplinind pragul de 98% stabilit prin licențele de utilizare a spectrului de frecvențe radio.

Astfel, Telekom Mobile a fost sancționat cu amendă în valoare de 700.000 de lei.

Conform licențelor de utilizare a spectrului radio deținute, Orange, Vodafone și Telekom Mobile au avut obligația de a acoperi cu servicii de voce zonele locuite de cel puțin 98% din populația României prin intermediul rețelei proprii de acces radio, până la data de 5 aprilie 2017, iar RCS&RDS până la data de 5 aprilie 2019.

scroll to top