Închide

Anghel Saligny aruncă în aer Coaliția. Ședința de Guvern, suspendată. Negocieri dure PNL-USR

Avatar
Coalitie

Foto: rfi.ro

Timp de citire: 3 minute

UPDATE:

După o ședință cu miniștrii USRPLUS, copreședinții Dacian Cioloș și Dan Barna au anunțat că aceștia nu vor mai participa la ședința de guvern din această seară, indiferent dacă prim-ministrul Florin Cîțu decide să o reia.

Dacian Cioloș a spus că la ultima ședință de coaliție “noi am discutat despre mai multe proiecte legislative și obiective din programul de guvernare, iar programul Anghel Saligny nu a fost avizat, fiind surprinși azi că este pe ordinea de zi”.

Dan Barna a anunțat convocarea unei şedinţe a coaliţiei mâine dimineaţă, la ora 10, “care va defini cum vom proceda în continuare.” Biroul Național al USR-PLUS a fost de asemenea convocat, pentru a decide pașii de urmat în ceea ce se profilează o criză a guvernului Cîțu, înaintea congreselor ce vor alege, în perioada următoare, noile conduceri, atât la PNL, cât și la USR-PLUS.

ȘTIREA INIȚIALĂ:

Şedinţa de Guvern a fost supendată temporar miercuri după ce premierul Florin Cîţu a încercat să introducă pe ordinea de zi suplimentară programul Anghel Saligny dedicat comunităţilor locale, respectiv primăriilor, ceea ce a provocat nemulţumirea USR PLUS. Premierul Florin Cîţu a afirmat că proiectul legat de programul Anghel Saligny va trece şi nu au fost discuţii în şedinţa Executivului în care Dan Barna să fi ameninţat cu ieşirea USR PLUS de la guvernare.

Liderii USR PLUS acuză PNL şi în special pe premierul Florin Cîţu de încălcarea protocolului de funcţionare a coaliţiei, care prevede că agenda guvernului şi procesul de prioritizare al actelor normative vor fi decise de prim-ministru împreună cu vicepremierii, a precizat surse din conducerea USR PLUS pentru news.ro.

„Cel mai simplu ar fi ca toată lumea să respecte procedura. Eu vă spun că ce facem legal. Eu nu mă uit pe avize. Dacă există un dubiu undeva întrebăm Secretariatul General şi Ministerul Dezvoltării. Am întrebat Secretariatul General dacă procedurile de avizare au fost respectate şi au fost. Nu s-a adoptat pentru că aveam un aviz de la Finanţe cu observaţii care este acum procesat. Va veni la ora 19.00”, a afirmat miercuri Florin Cîţu, întrebat dacă proiectul are avizul Ministerului Justiţiei.

Întrebat dacă USR PLUS a ameninţat că iese de la guvernare, premierul a răspuns:

„Acum două zile ştiu că au luat o decizie să nu iasă de la guvernare. În şedinţă nu s-a întâmplat acest lucru”.

Chestionat în continuare daca vicepremierul Dan Barna a vorbit despre ieşirea de la guvernare a USR PLUS, Cîţu a replicat:

„Eu nu spun din discuţiile pe care le am cu partenerii mei de coaliţie. Eu vă spun că nu a fost acest lucru în şedinţa de Guvern. În şedinţă n-am primit ameninţări de la Dan Barna. E vorba despre un proiect care dezvoltă România şi care a primit observaţiile USR PLUS. Acest proiect va trece. Dacă are toate procedurile legale şi avizele sigur va trece astăzi. Eu nu cred că există vreun ministru care să facă abuz în funcţie şi să nu respecte ceea ce are de făcut. Îi aştept pe colegii mei să facem reforme la Guvern”, a completat prim-ministrul.

Ce s-a întâmplat?

Premierul Florin Cîţu ar fi pus pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei de guvern programul Anghel Saligny, fără avizele de la Ministerul Transporturilor şi Ministerul Justiţiei, conduse de USR PLUS, susţin surse guvernamentale. Vicepremierul Dan Barna şi restul miniştrilor USR PLUS s-au opus ca programul Anghel Saligny, care prevede o alocare de 50 de miliarde de lei pentru primari, să fie adoptat miercuri. În acest moment, şedinţa de guvern a fost întreruptă, urmând a se relua la orele 19.

În şedinţa de luni a coaliţiei de guvernare s-a stabilit că Programul Anghel Saligny să fie adoptat abia când vor fi prezentate toate detaliile despre proiectele finanţate, susţin sursele citate.

Potrivit legii, Florin Cîțu pare a avea dreptate. Guvernul adoptă hotărâri şi ordonanţe în prezenţa majorităţii membrilor săi. Hotărârile şi ordonanţele se adoptă prin consens. Dacă nu se realizează consensul, hotărăşte prim-ministrul.

scroll to top