Închide

ANPC schimbă regulile de afișare a prețurilor. Alte modificări vizează cardurile de fidelitate

Avatar
50% discount sign

Fotografie de Artem Beliaikin pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Magazinele (inclusiv farmaciile) vor trebui să afișeze toate prețurile produselor, adică cel întreg și cel redus ca urmare a folosirii unui card de fidelitate, la aceeași dimensiune, potrivit unui ordin al Autorității Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) publicat luni. Practic, comercianții care au programe de fidelizare nu vor mai avea voie să afișeze prețul redus pentru clienții recurenți cu un font mai mare decât acela folosit pentru prețul întreg, scrie publicația de specialitate Avocatnet.ro.

Prin noile reguli, clienții vor beneficia de informații clare și ușor de înțeles, în așa fel încât să nu fie induși în eroare, precizează instituția.

Ordinul ANPC nr. 182/2023 intră în vigoare în 30 de zile de la publicare, adică pe data de 26 iulie 2023.

Noul act normativ stabilește ”condiţiile de informare corectă și neechivocă cu privire la afișarea prețurilor produselor comercializate atât prin vânzare directă, cât și la distanță, prin utilizarea/ intermediul cardurilor de fidelitate sau altor instrumente de fidelizare a consumatorilor emise de către operatorii economici, pentru a facilita compararea prețurilor”.

Astfel, comercianții, inclusiv farmaciile, trebuie să respecte o nouă regulă, dacă vorbim  despre afișarea prețurilor produselor în cazul vânzărilor pe baza cardurilor de fidelitate. Prețurile trebuie afișate la un loc vizibil, adică fie lângă produs, fie direct pe el.

Dacă vorbim despre vânzările directe, adică în magazin, comercianții sunt obligați să afișeze (pe produs sau în vecinătatea lui) prețul cel mai mare al produsului respectiv, chiar dacă este prezentat și tariful redus, ca urmare a folosirii unui card de fidelitate sau altor instrumente de fidelizare.

Pentru toate prețurile, comercianții trebuie să folosească aceleași caracteristici, referindu-ne atât la font, cât și la dimensiune sau culoare. Altfel spus, nu vor mai fi acceptate etichetele sau panourile unde tarifele reduse pe bază de program de fidelizare sunt mai vizibile, față de prețul normal, fără reducere.

Regulile prezentate de ANPC vor fi folosite și în cazul vânzătorilor online.

De asemenea, comercianții nu mai au voie să ceară și să utilizeze cardurile de fidelitate sau alte instrumente de fidelizare a consumatorilor la comercializarea produselor, dacă acest lucru nu le asigură beneficii consumatorilor.

”Solicitarea și utilizarea de către operatorii economici a cardurilor de fidelitate sau altor instrumente de fidelizare a consumatorilor la comercializarea produselor fără să se asigure beneficii consumatorilor sunt interzise”, se arată în ordinul ANPC.

ANPC informează că noile reguli sunt o

”… urmare a acțiunilor de control, au fost constate anumite practici ale operatorilor economici în general, inclusiv la cei din domeniul farmaciilor, care, prin folosirea unor informații neclare în special în cazul comercializării prin intermediul cardurilor de fidelitate, determină consumatorii să achiziționeze anumite produse pe care în condiţii normale poate nu le-ar achiziţiona”.

scroll to top