Închide

ANRE: Obligația de înmagazinare a gazelor pentru iarnă, îndeplinită în proporție de 141%

Avatar

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a anunțat astăzi că stocul minim constituit de gaze naturale înmagazinate pe care furnizorii au obligația de a-l deține pentru asigurarea continuității în alimentarea cu gaze naturale a clienților finali a fost asigurat, în proporție de 141%, la data de 15 octombrie 2020, anunță instituția printr-un comunicat de presă.

Stocul minim de gaze naturale la nivel naţional pentru titularii licențelor de furnizare care asigură aprovizionarea cu gaze naturale a clienților finali, pentru ciclul de înmagazinare 2020-2021, a fost stabilit la un nivel de 1,92 miliarde metri cubi.

Anul acesta, cantitățile de gaze din depozite sunt ceva mai mici decât iarna trecută, dar semnificativ mai mari decât în alte ierni, când abia se ajungea la 2,2 miliarde metri cubi. Anul trecut, cu tot cu stocul realizat de Transgaz, cantitățile totale depozitate ajunseseră la 2,96 miliarde mc, cu 30% mai mult decât stocul minim total obligatoriu.

ANRE a stabilit în conformitate cu prevederile legale, pentru fiecare ciclu de înmagazinare, un stoc minim de gaze naturale pe care furnizorii au obligația de a-l deține pentru asigurarea continuității în alimentarea cu gaze naturale a clienților finali.

Pentru sezonul rece 2020-2021, ANRE a emis Decizia 675/2020 privind stabilirea nivelului stocului minim de gaze naturale pe care fiecare titular al licenței de furnizare a gazelor naturale are obligația de a-l constitui în depozitele de înmagazinare subterană până la data de 31 octombrie 2020.

Începând cu data de 27 iulie 2020, odată cu intrarea în vigoare a Legii 155/2020 pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012 și privind modificarea și completarea altor acte normative, temeiul legal în baza căruia ANRE a emis Ordinul 35/2016 referitor la obligativitatea furnizorilor de a constitui stocul minim în conformitate cu reglementările emise de ANRE a fost înlocuit cu obligația acestora de a constitui un ”stoc minim de gaze naturale la nivelul necesar pentru asigurarea continuităţii în alimentarea cu gaze naturale a clienţilor săi şi suportabilităţii preţului de către aceştia, în conformitate cu prevederile legale în vigoare”.

Furnizorul de gaze naturale are obligația ”să asigure acoperirea consumului pentru clienții săi” și ” să achiziționeze gazele naturale pe care le furnizează clienților casnici, în condiții de minimizare a costului resurselor alocate”.

Furnizorul este responsabil pentru asigurarea surselor de gaze naturale din producția internă curentă, înmagazinare și import, iar neîndeplinirea obligației de a asigura cantitățile de gaze naturale necesare pentru asigurarea consumului clienților săi se sancționează potrivit prevederilor din Legea nr. 123/2012, cu amendă cuprinsă între 5% şi 10% din cifra de afaceri anuală.

scroll to top