#AntreprenoRONline | Kosmo Line Spa, afacerea dezvoltată în răspăr față de (tot felul de) crize
- Tocmai în 2008, când criza economică începea să ia amploare, iar economia încetase să se mai audă duduind, Florentina Popa a ales să o apuce pe propriul ei drum în afaceri și să înființeze Kosmo Line Spa, dintr-o investiție inițială de zero lei, dar cu multă pasiune și cunoștințe temeinice în chimia aplicată în industria cosmetică.
- Complet contra-intuitiv, am spune cei mai mulți. Atâta doar că, deși riscând și vâslind contra vântului, ideea ei a prins de minune într-o lume care avea nevoie de tot mai multe prilejuri de relaxare.
- Primul produs a fost Kosmo Oil, uleiul de masaj care se află și acum în portofoliul companiei. Între timp, acesta a ajuns să cuprindă aproape 90 de produse diferite, iar anual se imbogățește cu încă 8-10 produse noi.
- ”Dacă dispui de cunoștințele și dotarea necesare, un nou produs este foarte ușor de obținut”, spune Florentina, de profesie inginer chimist, care a ales să-și cultive vocația în beneficiul relaxării celor care apelează la produsele gândite și dezvoltate de ea.
”Când am ales numele Kosmo Oil m-am gândit că acesta trebuie să fie scurt, plăcut, să te atragă imediat, să nu fie uitat cu ușurință, să fie potrivit atât pe plan național, cât și internațional și, de asemenea, să rezoneze cu produsele pe care aveam să le producem din acel moment înainte.
Întotdeauna am avut ambiţia de a mă ridică la standardele cele mai înalte, adesea auto-impuse, dar și o dorință imensă de a reuși în lumea afacerilor. Începuturile Kosmo Oil au ascuns însă eforturi și sacrificii nemăsurate, răsplătite în prezent cu satisfacția mărturisită a clientelor noastre.
Pentru că la acel moment, în 2008, lua amploare criza economică, un moment nu foarte agreat de niciunul dintre noi, nu mi-a fost greu să constat că o bună parte din populație avea să devină foarte stresată. Totodată, am intuit că serviciile dedicate relaxării vor deveni mult mai active.
Cum nu existau pe piață foarte multe oferte de uleiuri pentru masaj, am început cu o gamă de acest fel, pe care piața a absorbit-o și a îndrăgit-o rapid. A fost cel mai potrivit moment când aș fi putut lansa uleiurile pentru masaj, pentru că tot atunci avea să crească setea de nou în rândul celor care se ocupau cu această îndeletnicire. Astfel, întreaga gamă de uleiuri pentru relaxare s-a integrat perfect în cerințele pieței.
Din fericire, combinațiile/rețetele gândite atunci au fost pe placul consumatorilor, motiv pentru care și astăzi sunt la fel de apreciate ca atunci, dacă nu chiar și mai apreciate. La ora actuală, avem 87 produse cosmetice naturale ce includ uleiuri, creme, geluri, grupate pe categorii sub marca înregistrată Kosmo Oil”,
povestește Florentina Popa despre felul în care a început afacerea Kosmo Line Spa și felul în care o dezvoltă de atunci încoace.
Chimie organică + creativitate + pasiune = relaxare
Tuturor celor care așteptau cu inima strânsă orele de chimie din liceu, cuvintele Florentinei ar putea să li se pară fanteziste. Dar chimia și modul în care le face ea oamenilor viața mai bună sunt cu adevărat fascinante:
”Munca mea mă fascinează, iar fiecare produs nou trebuie să fie aproape perfect. Cred că am avut fler în anticiparea tendinţelor în saloanele de cosmetică, dar și imaginaţie, creativitate şi pasiune în identificarea oportunităţilor. La ora actuală, în laboratoarele noastre sunt în curs de testare foarte multe produse noi, gata de a fi introduse pe piață”, mai spune chimista antreprenoare.
Primele provocări ale antreprenoriatului
Trecând de primele dificultăți ale unui început în afaceri cu un capital de pornire de zero lei, Florentina Popa și-a dezvoltat treptat portofoliul.
După uleiuri, au apărut cremele și gelurile, apoi o sumedenie de alte sub-categorii, clasificate după tipurile de masaj cărora le erau adresate, după ingredientele de bază folosite sau diferite alte criterii. Chiar și lumânările de masaj cu ulei cald, create după o rețetă proprie dintr-un mix ingenios de uleiuri și ceară de migdale.
”Adevărata provocare, dificultatea, constă în a decide ce produs, sub ce formă și în ce moment ar trebui să apară pentru a fi căutat de consumatori. În privința promovării, am abordat întotdeauna pași mici, dar siguri și cât mai eficienți”, spune ea.
Vânzările online, o oportunitate venită la momentul oportun
Primii pași în online au venit cumva neașteptat.
”Inițiativa a fost a Băncii Transilvania, care m-a invitat să particip, alături de alți 30 de antreprenori, la un curs de e-commerce. Neavând, în acel moment niciun fel de cunoștințe în domeniu și nici magazin online, am acceptat imediat invitația. În etapa următoare, de construire propriu-zisă a magazinului online, au fost selectate 10 business-uri din diverse domenii, printre care și al meu. Am fost foarte entuziasmată de oportunitatea care mi s-a oferit, mai ales că în anul 2020, anul pandemic, majoritatea consumatorilor s-au orientat către cumpărăturile online, ceea ce a fost total nefavorabil afacerii mele”, explică Florentina.
Situația pandemică a avut rolul decisiv în hotărârea ei de a intra în online, dar este convinsă că a făcut alegerea corectă nu doar pentru contextul specific al pandemiei, ci și pe termen lung:
”Începând de anul trecut, practic toată lumea a trebuit să se orienteze către cumparaturi online, obicei pe care cei mai mulți l-au păstrat încă. Pentru aceștia, care nu sunt deloc puțini, noi ceilalți, din offline, nu existam defel ca opțiune de cumpărare.”
Imediat după ce și-a lansat magazinul online, antreprenoarea a constatat cu plăcută surprindere că vechii vizitatori ai site-ului s-au transformat de îndată în cumpărători:
”Drumul făcut de potențialii noi clienți până la achiziția produselor dorite s-a scurtat considerabil. Înainte de avea magazinul online, clienții erau nevoiți să parcurgă un drum anevoios, să treacă prin mai multe etape – contactarea telefonică sau prin e-mail pentru informare generală, vizitarea site-ului de prezentare, notarea listei de produse dorite și abia apoi lansarea comenzii.”
Magazinul este deschis abia de trei luni, însă comenzile din online au atras un plus de vânzări de aproximativ 30% față de lunile precedente.
Florentina Popa anticipează că, peste un an sau doi, magazinul kosmolinespa.ro ar putea reprezenta 50% din totalul cifrei de afaceri.
Intrarea în online a venit și cu provocări noi și neprevăzute:
”După integrarea firmei în canalul de e-commerce, a trebuit să organizăm mai bine partea de coletărie și transport. Concomitent, am avut în vedere mărirea stocului de ambalaje, materii prime și produse finite”, spune ea.
Sfaturi pentru antreprenorii novici: ”Răspundeți la toate întrebările clienților, chiar înainte de a vi le pune!”
E-commerce-ul reprezintă viitorul în orice domeniu de activitate, motiv pentru care Florentina Popa le recomandă tuturor antreprenorilor care au ceva de vânzare pentru clienții lor să treacă (și) în online.
”Pentru un magazin online, este definitoriu ca totul să fie prezentat clar. Trebuie să ai în vedere toate întrebările pe care și le pot pune clienții, iar tu să le dai toate răspunsurile chiar înainte de a le da glas. Ca și cum ar vizita un magazin fizic.”
***
Noul proiect #AntreprenoRONline își propune să prezinte câteva dintre cele mai reprezentative, interesante și inedite afaceri online românești deschise recent.
Proiectul este realizat în parteneriat cu Banca Transilvania, care a susținut dezvoltarea acestor afaceri în sectorul de comerț online, în cadrul programului ”Start Online by BT Mic”, început în martie 2021 și destinat micro-întreprinderilor și intreprinderilor mici care doreau să își facă debutul în piața online.
În cadrul programului Băncii Transilvania, au fost selectați zece clienți BT Mic, care au participat și au beneficiat de sesiuni de instruire dedicate și de sfaturi personalizate cu privire la extinderea afacerilor în mediul online.
BT Mic este una dintre companiile Grupului Financiar ”Banca Transilvania”, care completează rolul băncii de susținere a oamenilor întreprinzători. Se adresează firmelor cu o cifră de afaceri anuală de până la 1 milion de lei, din toate domeniile de activitate. Până acum, BT Mic a susținut creșterea și dezvoltarea a peste 15.000 de afaceri mici.