Închide

Anul acesta, masa de revelion la restaurant poate costa cu 30% mai mult decât în 2021

Avatar
wine, glasses, toast

Fotografie de VisionPics pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Cei care doresc să sărbătorească Revelionul la restaurant trebuie să fie constienți de faptul că anul acesta vor plăti mai mult chiar și cu 30%, potrivit avertizărilor făcute de proprietarii de restaurante. Cu facturi uriașe la curent și gaze, mulți patroni cumpără panouri fotovoltaice și pompe de căldură, ca să nu fie nevoiți să închidă localurile, potrivit Știrilor TVR.

Din cauza prețurilor care au explodat în ultimele luni și a facturilor uriașe la curent și gaze, patronii de restaurante spun că ne așteaptă cea mai scumpă masă de revelion din ultimii ani.

Încasările din 2021 au atins acelaşi nivel din 2019, cel mai bun an pentru această industrie. În realitate, luând în considerare inflaţia, încasările sunt mai mici cu 10%. Dacă luăm în considerare şi creşterea preţurilor la utilităţi, respectiv la materii prime, profitabilitatea este practic cu 60% mai mică comparativ cu anul 2019. Restaurantele ţin pasul cu creşterea preţurilor furnizorilor. (Cu cât va fi mai scumpă masa de Revelion?) Cu 20-30%, faţă de preţul de anul trecut, a declarat Sorin Mischie, vicepreședinte HORA.

Creșterea costurilor și reducerea încasărilor nu sunt singurele probleme. Deși în restaurante și hoteluri se fac angajări pe bandă rulantă, românii se feresc să mai fie ospătari sau recepționeri. Numărul angajaților din industria Horeca a scăzut de la 171.000, în 2019, la 158.000, anul trecut. Tot mai mulți administratori apelează la muncitori străini. Dar și în astfel de cazuri procedurile sunt greoaie și de durată.

Principala frână în reluarea activităţii la parametrii optimi este lipsa forţei de muncă. Suntem într-un permanent dialog cu autorităţile pentru legalizarea legii başcişului. Principala problemă este lipsa dorinţei tinerilor de a mai veni către meserii care nu se pot face altfel, decât seara şi în weekend, spune Ioan Biriș, președinte HORA.

scroll to top