Închide

Anul trecut, profitul Volkwagen a fost peste nivelul din 2021, în ciuda problemelor întâmpinate

Avatar
vw, volkswagen, car

Fotografie de jp26jp pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Marja de profit a Volkswagen AG s-a situat la capătul superior al previziunilor sale pentru 2022, la 8,1%, cu vânzări și profituri peste nivelurile din 2021, în ciuda turbulențelor din lanțul de aprovizionare care au trasat fluxul de numerar net mult sub țintă, a declarat marți producătorul auto, potrivit Reuters.

Câștigurile de 22,5 miliarde de euro (24,11 miliarde de dolari) au plasat Volkswagen la limita superioară a marjei de 7-8,5% pe care o prognozase în luna martie a anului trecut, vânzările depășind cifrele din 2021 la aproximativ 279 miliarde de euro, față de 250,2 miliarde de euro în anul precedent.

Cu toate acestea, fluxul de numerar net a ajuns la doar aproximativ 5 miliarde de euro, sub ținta de a egala cele 8,6 miliarde de euro din 2021, pe care compania a pus-o pe seama unui lanț de aprovizionare instabil care o lasă să stea pe stocuri mari de produse neterminate, consumabile și materiale.

“Planificarea actuală pentru 2023 sugerează că această creștere a capitalului de lucru de la sfârșitul anului 2022 se va inversa în mare parte în cursul anului”, a adăugat compania în declarația sa.

Livrările grupului Volkswagen au crescut cu 12% în a doua jumătate a anului 2022, a raportat în ianuarie, dar livrările pe întregul an au fost cele mai scăzute din ultimii zece ani, deoarece blocajele COVID-19 din China și războiul din Ucraina au bulversat lanțurile de aprovizionare.

Directorul financiar Arno Antlitz a declarat în octombrie că producătorul auto a avut 150.000 de vehicule neterminate în stoc și că își face stocuri pentru a se proteja împotriva unor noi penurii, împingând prețurile în sus și reducând costurile pentru a compensa vânzările mai mici de unități.

Săptămâna trecută, Ford Motor Co a atribuit scăderea profitului trimestrial problemelor legate de lanțul de aprovizionare, inclusiv lipsa continuă a cipurilor, care a dus la volume mai mici decât se aștepta, prognozând un profit înainte de taxe mai mic pentru 2023.

De asemenea, Volkswagen a avertizat în ianuarie că perspectivele pentru 2023 rămân umbrite de economiile slabe și de lipsa lanțului de aprovizionare.

scroll to top