Închide

Anunțul lui Boloș privind impozitarea titlurilor de stat, gură de oxigen pentru deponenți

Avatar
Tezaur

Foto: rador.ro

Timp de citire: 2 minute

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat luni că nu se vor impozita titlurile de stat şi a mărturisit că la un moment dat s-a pus în discuţie ca măsură de ultim moment.

Întrebat la un post tv despre impozitarea titlurilor de stat, ministrul Finanţelor a infirmat.

”Sunt foarte sincer, măsurile acestea, când le enunţăm la modul general toată lumea e de acord cu ele, când pătrundem în detaliu (..) atunci lumea începe să nu le accepte. Rămăseserăm cu un impact bugetar şi urma să gândim alte şi alte măsuri (..) şi la un moment dat s-a pus în discuţie ca măsură de ultim moment”, a afirmat Boloş, citat de news.ro.

El a precizat că niciodată nu au fost vizaţi investitorii instutuţionali.

”A fost discuţia la nivel de persoane fizice. În aceste decizii pui plus şi minus şi am constatat că e mai mult minus. Nu se vor impozita, îi liniştesc pe toţi, nu se vor impozita cel puţin aceasta este măsura de moment conturată la nivelul coaliţiei de guvernare. Impactul bugetar este cel care dictează măsura”,

a mai arătat ministrul Finanţelor.

Val de critici

Anunțul ministrului Boloș vine după ce în spațiul public a apărut ideea impozitării titlurilor de stat. Mulți analiști economici și persoane publice au criticat măsura ca fiind ilogică și absurdă.

Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale, a spus:

„Eu sper să cred că nici nu o să ajungă la CCR, că nu cred că vor face așa ceva. Este vorba de stabilitatea raporturilor juridice. Omul, când merge și își cumpără titluri de stat, încheie un contract civil cu statul – și nu poate statul după o vreme să vină să modifice regulile de la data la care s-a încheiat contractul. El poate să facă această lege, dar numai pentru viitor, nu pentru titlurile care deja sunt vândute”.

„Deci lucrul acesta nu este posibil de făcut. Nu are nicio legătură cu logica și cu nimic. Plus că statul este cel care împrumută bani de la populație, nu este altceva lucrul acesta. Titlurile acesta de stat sunt împrumuturi de la populație pentru stat. Și statul, după ce că el este dator, el trebuie să dea banii, mai ia și impozit pe ei? Nu se poate”,

a adăugat Augustin Zegrean.

scroll to top