Apele Mediteranei se încălzesc dramatic; viața marină și afacerile micilor pescari, în pericol existențial


Autor:    -  
seafood, fish, sardine
Fotografie de pasja1000 pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Schimbările climatice şi, în special, temperaturile caniculare din timpul verilor afectează biodiversitatea şi ameninţă cu dispariţia o serie de specii care viețuiesc Marea Mediterană. Oamenii de ştiinţă trag un semnal de alarmă şi spun că, în ultimii aproape 30 de ani, media temperaturii Mediteranei a crescut cu 1,6° Celsius, transmite TVR Info.

Apele Mediteranei s-au încălzit atât de mult în ultimele zile încât au depăşit 28 de grade Celsius. O îngrijorare pentru oamenii de ştiinţă care studiază biodiversitatea.

Thierry Perez, director de cercetare la Centrul Național de Cercetare Științifică din Franța (CNRS), este unul dintre oamenii de știință care avertizează asupra efectelor distructive ale acestei situații:

”Niciuna dintre speciile de bureți pe care le studiez nu a supraviețuit. Nu este niciunul în grotă, deși era o populație foarte densă, pe care o studiam de 25 de ani și care a fost complet nimicită”, spune el.

Valurile succesive de canicula au afectat peste 50 de specii, inclusiv planctonul.

Daniela Bănaru, de la Institutul Mediteranean de Oceanologie, cercetătoare de origine română stabilită în Franța, afirmă că această componentă a lanțului trofic este esențială:

”(Planctonul) este hrana predilectă a hamsiilor de exemplu, a sardinelor. Pentru aceste specii am observat o reducere a dimensiunilor și o pierdere în greutate.”

Pescarii se tem însă că, în timp, tot mai puţine specii vor supravieţui. La scară mică, pescuitul cu plase va duce la scăderea capturilor cu 50% până la 75%, ceea ce înseamnă că vor scădea şi veniturile micilor pescari, exact categoria care face parte integrantă din farmecul comunităților locale mediteraneene.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!